Skip to main content

 

Svédország egyik fő pénzügyi-munkavállalói szakszervezete szerint az elbocsátások, amit a Nordea Bank októberben jelentett be, az egész bankszektort érintő átalakulás kezdetét jelenhetik, mivel egyre több pénzügyi cég támaszkodik a digitális megoldásokra.

Az északi régió legnagyobb bankja, a Nordea 4 ezer alkalmazottját, valamint 2 ezer tanácsadóját bocsátja el a következő években, rendszeres időközönként.

hirdetés

A svédországi Civilekonomerna nevű szervezet egyik vezetője szerint a többi banknál dolgozók is hasonló lépésekre készülhetnek a jövőben. Szerinte a Nordea által bejelentett munkaerő csökkentés nem egyedi eset. Az ésszerűsítés manapság általános tendencia a többi banknál is.

A Nordea ügyvezető igazgatója szerint a pénzügyi ágazatnak tíz év múlva már feleennyi alkalmazottra sem lesz szüksége, köszönhetően az olyan technológiai újdonságoknak, amelyek bizonyos emberi munkákat feleslegessé tesznek.

Ilyen terület például az elveszett, vagy ellopott hitelkártyák bejelentése, de ez akár kiterjeszthető olyan bonyolult feladatokra is, mint a befektetések ügyféltámogatási rendszere – állítja a Nordea digitalizációért felelős vezetője.

A pénzügyi ágazatot is elért robotizáció és technológiai átmenet miatt egyre kevesebb emberre lesz szükség.

A Royal Bank of Scotland 20 százalékkal karcsúsít, vagyis 259 fiókját zárja be, és ezzel együtt 680 dolgozójától válik meg, mert egyre több ügyfelét már csak online szolgálja ki a bank. A skót bank fiókjait 40 százalékkal kevesebb ügyfél keresi fel 2014 óta, viszont már 5 millió ügyfél használja a pénzintézet mobilalkalmazását.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: Nordea Bank, Forrás: AFP/Jessica Gow

TOP 5