Skip to main content

 

Előrébb állította a végítélet képzeletbeli óráját tudósok egy nemzetközi csoportja, a mutató az óta nem állt ennyire közel, mindössze két percre az éjféltől, hogy a hidegháború a tetőfokára hágott.

A szakértők a politikusoknak a nukleáris háború veszélyére adott elégtelen válaszával indokolták a lépést csütörtöki washingtoni bejelentésükben.

hirdetés

Sorozatban az idei volt a második év Donald Trump amerikai elnökké választása, 2016 óta, hogy a tudósok előrébb állították a Végítélet Óráját. Tavaly három percről két és fél percre közelítették a mutatót, most ezen faragtak még 30 másodpercet.

Aggasztó a helyzet

Egyszer már állt két percre a mutató éjféltől 1953-ban (egy szovjet hidrogénbombateszt miatt). A mostani "óraállítást" a "nukleáris holokauszt" észak-koreai atomprogram miatti megnövekedett veszélye, a feszült orosz-amerikai kapcsolat, a dél-kínai-tengeri viszályok és egyéb, például az éghajlat-változással kapcsolatos tényezők indokolták a Bulletin of the Atomic Scientists folyóirat szerint.

Kiemelték a diplomácia erodálását a Trump-elnökség alatt. Szerintük a nemzetközi diplomácia gúnyolódássá silányult, ami csak tovább ront a biztonsági helyzeten. Kiszámíthatatlannak tartják, hogy az Egyesült Államok miként gondolkodik a jövőről és nukleáris arzenáljának sorsáról. Aggasztónak tartják Pakisztán, India és Kína elkötelezettségét a nukleáris fegyverkezés mellett.

Az atombomba kifejlesztői találták ki

A Végítélet Órája nevű képzeletbeli szerkezetet 1947-ben találták ki azok a Manhattan Projektben résztvevő tudósok, akik tökéletesen tisztában voltak az általuk fejlesztett atombomba jelentette fenyegetéssel. Úgy érezték, ha kitör egy esetleges nukleáris háború, azért ők is felelősek lesznek. Figyelmeztetésképp kitaláltak egy órát, ami megmutatja, milyen közel van az emberiség egy esetleges globális katasztrófához. Az óra pozícióját 23 óra 53 percre állították be.

 

A Végítélet Órája 1953-ban állt utoljára ilyen közel éjfélhez, FORRÁS: ORIGO

A szimbolikus mutató – melynek állásáról évente dönt a folyóirat mögött álló tudományos testület - pozíciója az elmúlt 70 évben összesen 22 percet változott.

1953-ban állt legközelebb az éjfélhez (23 óra 58 perc), amikor a Szovjetunió egy hidrogénbombát tesztelt. A legtávolabb 1991-ben, a hidegháború végén jártunk a globális katasztrófától, ekkor 17 perc volt éjfélig.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: LOS ALAMOS LABORATORY

TOP 5