Skip to main content

 

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a 2018-as év gyógynövényének a levendulát választotta.

A valódi vagy keskenylevelű levendula örökzöld, évelő, mediterrán eredetű félcserje.

hirdetés

A Magyar Gyógyszerkönyvben szárított virága és a belőle nyert illóolaj hivatalos. Napjainkban a legkedveltebb gyógynövények egyike. Levendula fajokat már az ókorban is alkalmaztak gyógyászati célból sebek fertőtlenítésére és álmatlanság kezelésére.

Nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében hatásosságát tudományos bizonyítékok igazolják. Jelenleg vizsgálatok folynak ígéretes antibakteriális, antioxidáns, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásaival kapcsolatban. Illóolaját az aromaterápiában is használják, valamint a kozmetikai ipar fontos alapanyaga.

Az MGYT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez. Ennek jegyében indította útjára 2013-ban az év gyógynövénye kezdeményezést.

Az év gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

Az év gyógynövénye kezdeményezésről és a levenduláról bővebb információ az evgyogynovenye.hu oldalon található.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5