Skip to main content

 

Váratlan vallomással szembesültek a skót régészek, amikor Aberdeenshireben megvizsgálták a több ezer évesnek vélt, ősi kőkört.

A régi hitvilág szerinti szertartások szent helyének felfedezéséről felröppenő hírek után hamarosan bejelentkezett egy mezőgazdasági termelő, aki elismerte, hogy pár évtizeddel ezelőtt ő maga építette azt.

hirdetés

Elsőre hitelesnek nyilvánították

A „fekvő kő kört" a Leochel-Cushnie-i egyházközségben, egy gazdaság területén találták. A felfedezéstől fellelkesült kutatók azonnal felismerték a ritka típusú kőkört, amely nevét a fekvő kövekről kapta. Hasonló szent hely nyomára eddig csupán Írország és Skócia területén bukkantak. Ám a most talált kőkörnek a korábbiaknál láthatóan kisebb volt az átmérője, alacsonyabb a kövek mérete és hiányoztak a szertartásos helyek olyan jellemzői, mint a kőhalmok és a szegélykövek.

A kutatók azonban tisztában voltak azzal, hogy kőköröknek is számos változata létezik és igen nehéz a keletkezési idejüket beazonosítani. A Skóciai Történeti Környezet (Historic Environment Scotland) és az Aberdeenshire Régészeti Szolgálatának Tanácsának (Aberdeenshire Council's Archaeology Service) munkatársai épp ezért hitelesnek nyilvánították és a korát 3500 és 4500 év közé becsülték.

Csak egy szent hely kisebb másolata

Hamarosan azonban kiderült, hogy a Leochel-Cushnie kőkör miért különbözik annyira a feltételezett kortársaitól. Miközben a régészek folytatták a műemlék tanulmányozását, megjelent a gazdaság korábbi tulajdonosa és szembesítette őket a hideg valósággal. Bevallotta, hogy valamikor az 1990-es években építette a misztikusnak ható kőkört, amely egy az egyben más, Skóciában található szent helyek kisebb másolata.

Nyilvánvaló, hogy az igazság ismerete óriási csalódást okozott, ám a kőkörnek még így is felbecsülhetetlen az értéke, hiszen érdekes sztorit ad a történelemhez

– mondta Neil Ackerman, az Aberdeenshire-i Tanács régésze a Live Science tudományos hírportálnak. – Továbbá jól példázza a helyi közösség kitűnő helyismeretét és a régészettel, történelmünkkel kapcsolatos elismerését és elkötelezettségét, hiszen ez a kőkör a helyi műemlékeket igen pontosan másolja.

Nem a megtévesztés volt a célja

A replikák azonban nem ritkák Skócia ezen területén, ám a most felfedezett kőkör szokatlanul pontos, és a régészek szerint ez még izgalmasabbá teszi a felfedezését.

Bízom benne, hogy a körkörösen elrendezett kövek harmonikus együttese a hír ellenére is különleges építmény marad, amiben mind a helybéliek, mind a turisták gyönyörködhetnek

– hangsúlyozta Neil Ackerman. – Bár a kőkör nem ősi, de még így is fantasztikus helyen van és nagyszerűen beleillik a tájképbe.

Hozzátette, hogy szerinte a kőkört építő gazdálkodónak egyáltalán nem a megtévesztés volt a célja, hanem inkább csak saját gyönyörködtetésére alakította ki a misztikus helyet. A tanács most rögzítette adatbázisában a műemléket és úgy gondolja, hogy a replikák tanulmányozásával később el tudják kerülni a hasonló hibákat.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: GETTY IMAGES

TOP 5