Skip to main content

Az Európai Bizottság kezdeményezésére kilenc érintett ország képviselői a dunai vízi út fejlesztéséről szóló miniszteri nyilatkozatot írtak alá a Közlekedési Tanács ülésének alkalmából 2012. június 7-én, Luxembourgban. Magyarország alapos stratégiai vizsgálat hiányában nem tudta támogatni a hatályos nemzetközi jogi előírásokat meghaladó vállalásokat tartalmazó nyilatkozatot. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár egy nemzetközi munkacsoport megalapítását javasolta a problémás területek részletes elemzésére.

A dokumentum ötlete iparági aggodalmakra reagálva született meg 2012 májusában. Elfogadásának fő célja a Duna tavaly év végi rendkívül alacsony, a hajózást akadályozó vízállásához hasonló események megelőzése, azonnali intézkedési lehetőségek biztosítása.

Magyarország az egyeztetésére szánt három hét során többször kezdeményezte a megfogalmazott kötelezettségek enyhítését, számos szövegszerű módosítási javaslatot tett a tervezettel kapcsolatban. A támogatható szövegváltozat kidolgozása mellett széleskörű egyeztetés is folyt az összes érintett igazgatási szerv bevonásával. A résztvevők egyöntetű véleménye alapján a nyilatkozat eredeti formában történő aláírása idő előtti kezdeményezés, és csak egy gyengébb vállalásokat rögzítő szöveg lenne elfogadható. Magyarország a szövegszerű javaslatok átvezetését vagy ennek hiányában a nyilatkozat aláírásának későbbi időpontra halasztását kérte a Bizottságtól egy alaposabb stratégiai vizsgálat elvégzéséig.

A magyar érvek szerint egy gyors ütemben előkészített, csupán egyetlen szektor érdekeire fókuszáló politikai nyilatkozat nem eredményezheti a Duna hajózási problémáinak valós megoldását. A javasolt stratégiai elemzésnek a belvízi hajózás mellett a környezetvédelem, a vízgazdálkodás, a turizmus és a természeti erőforrások védelmének szempontjait is figyelembe kell vennie.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország nem a Duna ellen, hanem a Duna hosszú távú fenntarthatósága érdekében hozta meg ezt a döntést. A végleges szövegben több olyan határvonal is szerepel – ilyen pl. a mederkotrás tételes felsorolása –, amelyet hazánk semmiképpen sem tud elfogadni. Az államtitkár egy szakértői szintű munkacsoport létrehozását kezdeményezte az összes érintett ágazat részvételével a problémás területek feltérképezésére és részletes elemzésére.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/infrastrukturaert-elelos-allamtitkarsag/hirek/magyarorszag-a-duna-hosszu-tavu-fenntarthatosaga-mellett

Fotó forrása: http://magyar-haza.mindenkilapja.hu/html/18896156/render/a-duna-es-tisza

TOP 5