Skip to main content

földrengésbiztos bambuszház 

Kutatók egy olyan újfajta építőanyagot találtak földrengésbiztos házak megépítéséhez, amely még a betonnál is alkalmasabb erre a célra - ez pedig nem más, mint a bambusz. Segítségével könnyű és rugalmas szerkezetű épületek hozhatók létre.

2018-ban földrengések sorozata rázta meg az indonéz Lombok szigetét, 560 emberéletet követelve, és ezreket kellett kimenekíteni a pusztítás elől.

hirdetés

A földrengés epicentrumának közelében számtalan ház összeomlott, részben azért, mert gyengén megépített vasbeton konstrukciók voltak. Azóta megindult egy projekt, amely a lerombolt házak újjáépítését célozza, földrengésbiztos bambuszházakkal. 

A bambusz könnyű, ugyanakkor erős anyag

- húzza alá Marcin Dawydzik, annak a Ramboll tervezőiroda londoni kirendeltségének a szerkezet-építőmérnöke, amely létrehozta az első ilyen ház prototípusát. Az anyag könnyűségének köszönhetően kevésbé sérül meg a szerkezet földrengés esetén, illetve rugalmasabbá válik az egész építmény. Amikor kitör a földrengés, az épület megmozdul egy kicsit, meginog és megremeg - emeli ki a Fast Company cikke.

Ám ezzel együtt a földrengés energiáját is levezeti, ennek köszönhetően pedig az épület még az erős rengéseknek is ellenállóvá válik. 

A Lombok szigetét sújtó földrengéseket követően Dawydzik egyik barátja éppen a helyszínen dolgozott egy segélyszervezet alkalmazottjaként. Dawydzik meglepetéssel tapasztalta, hogy az a bambuszból készült épület, amelyben a barátja lakott, túlélte a pusztítást, miközben a szomszédos, nem megfelelően kivitelezett betonépületek annyira megrongálódtak, hogy lakhatatlanná váltak.

Elkezdte törni a fejét, hogyan segíthetne az újjáépítésben, hiszen mérnök, megvan a szükséges szakértelme és egy olyan tervező irodánál dolgozik, amely ilyen és ehhez hasonló projektekkel foglalkozik. Elutazott hát a helyszínre, hogy közelebbről tanulmányozza a kialakult állapotokat.  

A bambusz felhasználásával készülő házak tervezésekor, a tesztek során ugyanakkormindvégig szem előtt tartotta, hogy valami olyat hozzon létre, ami a helyieknek is tetszik, nehogy azt mondják, hogy valaki elment hozzájuk a nyugati világból és meg akarja mondani, hogy mi a jó nekik.

Noha a bambusz gyakarlatilag minden mennyiségben rendelkezésre áll Indonéziában, Dawydziknak mégsem volt könnyű dolga, mert a helybéliek úgy tartják, hogy az a szegények építőanyaga. Azt látják, hogy nyugaton mindenki hatalmas, csillogó vasbeton és csupaüveg épületekben él, ezért ők is ilyen házakat szeretnének maguknak. Ezek rendkívül erős szerkezetek, ha azonban nem megfelelően készítik el őket, akkor elég sérülékenynek is bizonyulhatnak.

Ráadásul a vasbeton gyártása a klímaváltozáshoz is hozzájárulhat, ami a tengerszint további emelkedése révén újabb katasztrófákat okozhat Indonéziának.  

Az azóta már elkezdődött pilot projekt keretében három házat is felhúztak a földrengés sújtotta szigeten, a helybéliek pedig hozzáfogtak bambuszerdők telepítéséhez, amelyek a jövőben alapanyagot szolgáltatnak majd az ilyen építmények felhúzásához.

A bambusz öt év alatt nő meg akkorára, hogy alkalmassá váljon arra, házat építsenek belőle.

Az építészcsapat most egy olyan részletes leírás kidolgozásán fáradozik, amelynek felhasználásával bárki összeállíthat egy ilyen házikót, akár egy Ikea bútort. Dawydzik azt reméli, hogy ez a konstrukció a világon minden olyan területen példaként szolgálhat majd a házépítéshez, ahol rendelkezésre áll a bambusz építőanyagként. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: pbctoday

TOP 5