Skip to main content

szuperlakható bolygó exobolygó 

Az elmélet szerint az univerzumban létezhetnek olyan bolygók, amelyek az Földnél is kedvezőbb környezetet nyújtanak az élet számára. Ezeket szuperlakható bolygóknak nevezzük. Csillagászok kerestek párat a jövő űrteleszkópjainak.

A 24 szuperlakható bolygót azonosító kutatás az Astrobiology című szaklapban jelent meg; szerzői Dirk Schulze-Makuch geobiológus a Washington State Egyetem és a Berlini Műszaki Egyetem bolygólakhatósági szakértője, a Rene Heller a Max Planck Naprendszerkutató Intézet kutatója és Edward Guinan a Villanova Egyetem munkatársa.

A szakemberek a jelenleg ismert 4500 exobolygót elemeztek, főleg hidegebb G osztályú csillagok, illetve K típusú csillagok körül, amelyek akár 70 milliárd évig élhetnek (a Nap várhatóan 10 milliárd éves élettartama felénél járunk).

A szuperlakható bolygó kicsit nagyobb, öregebb és nedvesebb a Földnél és kicsit lassabban kering a csillaga körül. Ugyancsak fontos, hogy a csillag, ami körül kering, hosszabb életű a Napnál, így bőven adott az idő az élet létrejöttéhez.

 

Az új űrteleszkópok érkezésével új információkhoz juthatunk, ezért fontos, hogy célpontokat válasszunk

– mondta Schulze-Makuch a készülő LUVOIR űrobszervatóriumra és az Európai Űrügynökség PLATO űrtávcsövére célozva.

Olyan bolygókra kell fókuszálnunk, amelyek a legkedvezőbb életfeltételeket ígérik, de vigyáznunk kell, hogy ne csupán egy második Földet keressünk, mert létezhetnek olyanok, mert létezhetnek olyan bolygók, amelyeken kedvezőbbek a viszonyok.

Egy szuperlakható magától értetődően a csillag körüli lakható zónában helyezkedik el, a Föld tömegének másfélszerese lenne, nagyobb területtel és nagyobb gravitációval, amely segítené az atmoszféra hosszabb távú megtartását.

Öt Celsius-fokkal magasabb átlaghőmérséklet szintén kedvezőbb lenne az élet számára.

A 24 legjobb szuperlakható jelölt között egyik sem rendelkezik az összes szuper jellemzővel, de egyikük legalább négy szempontból felülmúlja a Földet.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5