Skip to main content

mesterséges intelligencia szuperagy cégvezetés döntés 

Az intelligens gépek nem csak az emberek által végzett munkát veszik át, hanem magukat a cégeket is.

A vásárló leemeli a terméket a polcról, majd egyszerűen kisétál az üzletből. A legtöbb boltos ilyenkor rendőrért kiált, de nem úgy a mesterséges intelligenciát használók, akiknek intelligens szemek segítenek az áruk ellenértékének lehívásában. A McDonald’s MI-vezérlést tervez az éttermekben, a Starbucks ez év végére négyezer robotbaristát fog alkalmazni, a 7-Eleven pedig már megnyitotta első, pénztáros nélküli üzletét.

hirdetés

Az Index szalagcímei alapján is egyértelműen látszik, hogy folyamatosan növekszik a mesterséges intelligenciát használó cégek száma. Úttörőnek itt is a techóriások számítanak: a Google, az Amazon és a Microsoft felhőalapú rendszerei már mind képesek MI segítségével döntéseket elemezni és támogatni. Ezek a cégek már bérbe is adják a mesterséges intelligenciát, mivel a gyors számítókapacitás mellett nagy mennyiségű és sűrűségű adatot tudnak elemezni.

Az Amazon, a Google és a Microsoft a digitális világ domináns platformjai, amiket lassan mindenki kénytelen lesz használni

– vélekedett Karim Lakhani, a Harvard Business School professzora, aki szerint ehhez elsőként az üzleti modellt kell újragondolni. Az MI ugyanis nemcsak az emberek által végzett feladatokat veheti át, hanem alapjaiban változtatja meg a cégeket.

A professzor úgy gondolja, hogy ez az iparosodás következő logikus lépcsőfoka, ahol egy nagy „döntésgyár” jön létre, amelyben a mesterséges intelligencia lesz a döntéshozó, vagy legalábbis a döntések fő támogatója.

Ezen algoritmusok mindegyike nagyon szűken korlátozott és meghatározott. Egy dolgot csinálnak, és azt nagyon jól csinálják. A vezetőket nem fogják a szoftverek vagy a mesterséges intelligencia felváltani, viszont azok a vezetők, akik MI-vel egészítik ki magukat, fel fogják váltani azokat a vezetőket, akik nem

– állította Lakhani. 

Ezek a cégek szigorú szabályozás alá esnek mind az Egyesült Államokban, mind az Európai Unióban, hogy ne tudjanak visszaélni erejükkel. Hiszen a YouTube már most több pénzt keres hirdetésekből (2019-ben 15 milliárd dollárt), mint az ABC, az NBC és a Fox csatornák együttvéve, ami jól mutatja, mekkora ereje van egy digitális vállalatnak.

Az 1967-ben alapított Roland Berger az egyetlen, európai gyökerekkel bíró vezető stratégiai tanácsadó cég a világon.

2400 embert foglalkoztat 36 országban, és valamennyi jelentős nemzetközi piacon jelen van. Olyan független vállalat, amely 220 partner kizárólagos tulajdonában áll. Magyar partnerüket kérdeztük meg arról, mi mire számíthatunk. 

Már egy egyszerű Google-keresés során is neurális hálózatok aktiválódnak. Ha megnyitjuk a kedvenc alkalmazásunkat, olyan reklámokat fogunk látni, amelyek számunkra nemcsak relevánsak, de lehet, hogy a napokban már beszéltünk is a népszerűsített termékről. Ez nem azért van, mert lehallgatnak minket, hanem azért, mert már most ilyen erősek az MI-hálózatok: egész napos tevékenységünket elemezve megjósolják, hogy mikor és mire lesz szükségünk 

– mutatott rá Schannen Frigyes, aki szerint a mesterséges intelligencia hamarosan a növekedés alapvető hajtóereje lesz, aminek az adaptálásával azonnali versenyelőnyre és profitra lehet szert tenni.

Ezek a neurális hálózatok ugyanis hamarosan mindenki számára elérhetők lesznek, így gyakorlatilag egy szuperfejlett mesterséges agy fogja támogatni döntéseinket, érzelmi sallangoktól mentesen, kizárólag a releváns üzleti tényeket figyelembe véve – fogalmazott a szakember.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5