Skip to main content

Amazon Echo Speaker visszakérdez 

Az Amazon Alexa MI-je már ott tart, hogy amikor egy adott témában kérdezünk tőle, akkor a válasz után ő is feltesz nekünk egy logikus kérdést a témában.

Nem mindenki rajong azonban érte, szakértők szerint egyesek idegesítőnek találhatják az új lehetőséget.

Egy lépéssel közelebb jár a természetes beszélgetéshez az Amazon mesterséges intelligenciája, hiszen ha felteszünk egy kérdést, akkor, miután választ adott, az is feltesz egy logikus kérdést. Nézzünk egy példát:

Felhasználó: Mennyi időbe kerül egy kávé elkészítése?

Alexa: 5 perc. Bekapcsoljam az időzítőt?

Az Amazon Echo Speaker nevű kütyüjén, amelyet több millióan vásároltak már meg, az Alexa mesterséges intelligenciája fut, és azzal tudunk ilyen típusú párbeszédeket folytatni.

Az Alexa szoftvermérnökei, Anjishnu Kumar és Anand Rathi a blogjukon írnak az új szoftverről:

Az új gépi tanulási rendszerének köszönhetően az Alexa egy kezdeti kérdésre adott válasz után – saját magától – egy újabb, logikus kérdést tehet fel a felhasználónak.

Ehhez azonban szerintük számos olyan kifinomult algoritmusra volt szükség, ami a burkolt, rejtett célokat is képes magától kitalálni, és az MI-ből olyan válaszcselekvéseket válthat ki, amelyek hasznosak az felhasználónak, és nem érzi zavarónak a reakciót.

Stuart Miles, a Pocket-lint nevű geek oldal szakújságírója szerint hatalmas időt takaríthat meg ez a kütyü, ha jól működik – viszont ez attól is függ, hogy mennyire érti meg a kérdés kontextusát az MI, illetve attól, hogy mikor kérdezzen vissza egyáltalán – és mit?

Ha azt kérdezzük az MI-től, mi Mongólia fővárosa, és ez a földrajz házi feladatokkal van összefüggésben, és erre a következő kérdés: »Szeretne online jegyet foglalni?«, akkor ez bosszantó lehet.

Még valami?

Néhány felhasználó már megkapta ezt a funkciót, és panaszkodott Redditen, bosszantó spamhez hasonlítva azt.

Állandóan azzal nyaggat, hogy kérdezgeti: akarok-e még valamit, miközben franc sem akar már semmit!

Miles szerint az intelligens beszélgetésnek mindkét irányban jól kell működnie, és még van mit tanulniuk a gépeknek.

Vicces jelenetek is előfordultak a gyakorlatban. Erről alább lehet olvasni.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5