Skip to main content

egérinvázió videó Ausztrália Új-Dél-Wales 

Az esőzésektől remélik, hogy megállítják az egérinváziót az ausztráliai Új-Dél-Wales állam északi részén.

A rágcsálók populációja hirtelen óriásira nőtt Új-Dél-Wales és Queensland államok egyes részein, horrorfilmbe illő jelenetekről számolt be az ABC csatorna műsora. Három embert kórházba kellett vinni egérharapások miatt, egy férfi házi egerek terjesztette vírusos agyhártyagyulladást (LMC) kapott.

hirdetés

Egy walgetti lakos arról beszélt, hogy míg korábban naponta akár 50-80 egeret is el kellett távolítania a kamrájából, az esőzések kezdete óta legfeljebb öt-tíz tetemet talál. Más lakosok azonban a nagy esők idején a házakban és a melléképületekben még több rágcsálót látnak, amelyek menedéket keresnek a víz elől.

Steve Henry, az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) kutatója úgy vélte, az egerek annyira fejlett odúépítők, hogy nehéz megjósolni, miként hat rájuk a vízözön.

"Ha rengeteg eső esik, elárasztja az egérlyukakat és elpusztíthatja a kicsinyeket, de a felnőtt állatok talán csak elmenekülnek, és visszatérnek, ha elmúlik az áradás. A farmerek most kevesebb egeret látnak, de meg kell várniuk, míg minden kiszárad, hogy kiderüljön, az egerek csak elrejtőztek-e"

- mondta az adásban.

Az egerek rendkívül szaporák, egy nőstény 20 naponta hoz világra akár tíz utódot is - olvasható a CSIRO portálján.

Az egérinvázió előzménye, hogy az aszály évei után Új-Dél-Walesben és Queensland egyes részein az esők miatt rekordtermést jegyeztek fel.

A gabona és más termények bőségének nemcsak az ember, hanem az egerek is örültek, számuk októberben a trópusi északi területeken robbanásszerűen megnövekedett, onnan terjedtek délebbre. Már az elmúlt évszázadok legsúlyosabb egérinváziójáról beszélnek Ausztráliában.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5