Skip to main content
Gízai piramisok

Gízai piramisok (forrás: UnsPlash)

 A tárgyakat is fel tudnák ismerni a pár éve felfedezett titkos kamrákban. 

Érzékenyebb berendezésekkel újból megvizsgálná a gízai nagy piramist az a csapat, amely a Scan Pyramids program keretében évekkel ezelőtt eddig ismeretlen kamrákat fedezett fel az építményben.

hirdetés

A Hufu fáraónak időszámítás előtt több mint 2500 évvel épült piramis a legnagyobb valaha épült piramis, és az ókori világ egyetlen megmaradt csodája. 2015 és 2017 között a Scan Pyramids programban a Föld felszínét érő kozmikus sugarakat érzékelve igyekeztek megismerni az építmény belső struktúráját. Az adatok akkor egy 30 méter hosszú és 20 méter magas ismeretlen üreget jeleztek Hufu sírkamrája felett.

A vizsgálat

A vizsgálathoz úgynevezett müondetektorokat használtak. A müonok olyan elemi részecskék, amelyek akkor keletkeznek, amikor a kozmikus sugarak a felső légkör atomjaival ütköznek. Ártalmatlanok, és folyamatosan érik a bolygó felszínét, viszont máshogy viselkednek levegőben, mint például tömör kőben, ezért a müondetektorok lehetővé teszik, hogy betekintést nyerjünk olyan nagyobb struktúrákba, amiket nem lehet fizikailag feltárni.

Az új vizsgálatban használt detektorok több mint százszor olyan érzékenyek lennének, mint azok, amikkel az üregeket felfedezték. A programban részt vevő Alan Bross, az amerikai Fermilab részecskegyorsító munkatársa elmondta: az új müonteleszkópokkal már a titkos helyiségekben található tárgyakat is fel tudnák ismerni.

A detektorok azonban viszonylag nagyok, így nem helyezhetők el a piramisokban. A csapat ezért az egyiptomi turisztikai és antikvitásügyi minisztérium engedélyét és támogatását kéri, hogy a nagy piramis lábánál két év alatt felépíthessék a detektorokat. Ha ezt megtehetnék, két-három éven belül kideríthetnék a titokzatos üreg rendeltetését, megtalálhatnák a titkos bejáratát, vagy akár megtalálhatnák Hufu fáraó titkos sírhelyét is.

(ScienceAlert)

Forrás - A nyitókép csak illusztráció

TOP 5