Skip to main content
Asynchronous Reality matrix valóság

Kép forrása: youtube

Svájci kutatók új fejlesztésének köszönhetően 3D-ben újra átélhetjük az elmulasztott pillanatokat

Lemaradt egy fontos eseményről? Az ETH zürichi kutatói olyan rendszert fejlesztettek ki, amely képes rögzíteni és később 3D-ben lejátszani az eseményeket egy szobában.

hirdetés

A jövő irodája

Christian Holz, az intelligens interaktív rendszerek adjunktusa és Andreas Rene Fender professzor olyan kamerákkal szereltek fel egy irodát, melyek három dimenzióban képesek tárgyakat és embereket rögzíteni. Ez a számítógépes rendszer, az Asynchronous Reality, folyamatosan rögzít mindent a térben, és észleli az események okozati összefüggéseit is. A kutatók nemrég egy konferencián mutatták be koncepciójukat és a hozzá tartozó rendszert – olvashatjuk a Technologyn.

A „jövő irodájában” a felhasználó virtuális valóság (VR-) fejhallgatót és mikrofont visel: a headset megjeleníti a fizikai valóságot a felhasználó körül, ha ki akar lépni a körülötte zajló eseményekből, aktiválhatja a „Fókusz módot”, amely elrejti mindazt, ami nem a közvetlen munkaterületén történik. Később az összes „rejtett” eseményt visszajátszhatja, és úgy élheti át, mintha „itt és most” történnének.

Tehát az egykor az irodában lévők és az, aki később nézi a felvételt, ugyanazokat az eseményeket éli át ugyanabban a térben – csak különböző időpontokban. 

Tárgyak történetei

Holz kiemeli, hogy a rendszer különbözik egy videófelvételtől, mert szelektíven szabályozhatjuk az elmulasztott események lejátszását. Amint megközelítjük az egyik objektumot, a rendszer lejátssza a megfelelő, hozzá kapcsolódó rögzített eseményt.

A nagy újítás, hogy felismeri és rámutat az ok-okozati összefüggésekre: a tárgyak nemcsak megjelennek, hanem a hozzájuk kapcsolódó események láncolatát is láthatjuk.

Ezért a felhasználó valósága mindig koherens marad, és semmilyen ok-okozati összefüggés nem sérül

– mondja Fender.

Nem csak irodákban alkalmazhatják a nagyszerű fejlesztést, a tanításban is hasznát vehetik: amikor modelleken vagy kísérleteken dolgoznak, a tanárok bármikor újra megnézhetik, átélhetik a helyzetet, hogy pontosabb visszajelzést adhassanak, vagy értékeljék a munkát.

Forrás- Nyitókép forrása:  youtube

TOP 5