Skip to main content
légszennyezettség élet rövid Ázsia

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Több mint két évvel rövidíti le az emberek életét szerte a világon a légszennyezettség jelenlegi szintje, amelynek hatása a dohányzáséhoz mérhető - derült ki egy friss kutatásból. 

Határérték felett

A Föld lakosságának több mint 97 százaléka olyan helyen él, ahol a levegő szennyezettsége meghaladja a biztonságosnak ítélt határértékeket - közli legfrissebb Levegőminőségi Indexében a Chicagói Egyetem Energiapolitikai Intézete (EPIC), amely műholdakkal figyeli a levegő szállópor-szennyezettségét, a szálló por 2,5 mikronnál kisebb - a tüdőre és az egész szervezetre nézve veszélyes - részecskéinek (pm2,5) sűrűségét.

hirdetés

A kutatás szerint globálisan 2,2 évvel hosszabbodna meg az emberek élete, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának megfelelően világszerte 5 mikrogramm alá lehetne csökkenteni a levegő köbméterenkénti pm2,5-tartalmát.

A légszennyezettség továbbra is elhanyagolt közegészségügyi problémának számít, nem szánnak elég pénzt az ellene való küzdelemre

- hívják fel a figyelmet a kutatás szerzői.

Ázsia

A mérési eredmények szerint Dél-Ázsia lakói átlagosan öt évet veszítenek el életükből a szmog miatt, a globális légszennyezettség 2013 óta észlelt növekedése 44 százalékban Indiában következett be.

Indián belül Uttar Prades és Bihar államban, ahol 300 millió ember él, nyolc évvel kurtítja meg az emberek életét a légszennyezettség, Újdelhiben pedig csaknem 10 évvel.

A WHO-normák betartása esetén a kínaiak 2,6 évvel élhetnének tovább, bár Kínában mintegy két évvel nőtt a várható élettartam azóta, hogy 2013-ban "hadat üzentek" a légszennyezettségnek és azóta körülbelül 40 százalékkal csökkentették a levegő finomportartalmát.

Az EPIC számításai egy korábbi kutatáson alapulnak, amely azt mutatta ki, hogy a határérték felett köbméterenként minden 10 mikrogramm pm2,5 csaknem egy évvel rövidíti meg az emberek életét. Egy nemrég közzétett jelentés szerint 2021-ben a világ egyetlen országának sem sikerült teljesítenie az Egészségügyi Világszervezet ajánlását.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Mint a pestis, úgy gyilkol a légszennyezettség

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Reimund Bertrams képe a Pixabay -en.

TOP 5