Skip to main content
drágulás benzin kávé kábeltévé

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Az autózásról és a kábeltévéről sem szívesen mondana le a magyar lakosság, ám ha a megszűnő hatósági ár miatt ezer forintba kerülne egy liter üzemanyag, az már a lélektani határt súrolná – derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából. 

A kutatás

A kutatás arra is rávilágít, hogy a magyar lakosság csaknem hatvan százaléka számít az áram- és gázszámlák emelkedésére ősztől, annak ellenére hogy egy átlagos keresettel operáló háztartás mindössze havi három-háromezer forintot tudna pluszban erre fordítani.

hirdetés

Meredeken emelkedik azoknak a magyar állampolgároknak a száma, akik anyagi helyzetük jelentős romlására számítanak év végére – derült ki a harmadik negyedéves felmérésből. 

Júliusban már a magyarok csaknem hatvan százaléka vélte úgy, hogy 2021-hez képest jelentősen romlottak a pénzügyi lehetőségei, sőt ez az arány még a 2020-as első járványhullám alatt mért szintet is meghaladja – írja a HVG.

Bár az egekbe szökő infláció és az energiaválság mindenkit spórolásra kényszerít, a magyarok nem szívesen mondanának le az autózásról – állapította meg a kutatás. 

Sőt a megkérdezettek 68 százaléka akkor sem használná máshogy az autóját, ha megszűnne a hatósági üzemanyagár. Indoklásuk szerint az autó elengedhetetlen a nagybevásárláshoz, a munkába járáshoz vagy a vidéki utazásokhoz.

A tényleges lélektani határ a literenként ezerforintos üzemanyag lenne – állapította meg a felmérés.

Kávé és kábeltévé

A magyar lakosság még két területen nem hajlandó változásokat eszközölni megszokott mindennapjaiban: az egyik a kávé, a másik pedig a kábeltévé-előfizetés. Előbbiről a háztartások közel fele, utóbbiról 64 százaléka nem mondana le.

A megkérdezettek szerint ha a következő hónapokban is az eddig megszokott és szeretett termékekkel pakolnák tele a kosarukat nagybevásárláskor, havonta átlagosan plusz százezer forinttal kellene kiegészíteni az élelmiszerre fordítandó összeget.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Andrea Piacquadio - pexels

TOP 5