Skip to main content
kutatás halott mozgás test

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Szerencsére szó sincs arról, hogy elérkezett volna a zombiapokalipszis.  

Ausztrál tudósok 2019-ben végzett kutatása szerint a holttestek mégsem olyan merevek, mint gondolták, és a bomlási folyamat miatt még több évvel a halál beállta után is megmozdulhatnak, adott hírt erről az abc.net.au.

hirdetés

A megfigyelést egy ausztrál hullafarmon végezték

Ezeken a bizarr helyeken a tudósok azt vizsgálják, hogyan bomlanak le a holttestek. A vizsgálatok eredményei nem csupán a bomlás biológiai folyamatait segítenek mélyebben megérteni, de segíthetik akár az igazságszolgáltatás munkáját is.

A kutatás során a csoport egy bomló holttestről készített time-lapse felvételt. A technika lényege az, hogy fényképezőgéppel több száz, vagy akár több ezer állóképet készítenek, majd ezeket egymás után lejátszva mozgóképet hoznak létre. A kutatók a filmet 17 hónapon át készítették.

A szakértők számítottak rá, hogy a halált követő napokban a test „még mozogni fog", de arra nem készültek fel, hogy ez a mozgás több évvel később is jelentkezni fog. A mozgás látszatát az ínszalagok kiszáradása hozhatta létre.

Azt figyeltük meg, hogy a karok jelentősen elmozdultak: az elején még a test mellett fekvő karok a vizsgálat befejezésekor már távolabb voltak a testtől. Az egyik kar előbb eltávolodott, aztán megint a test közelébe került, szinte érintette

– mondta a kutatás vezetője, Alyson Wilson.

A kutatás Sydney közelében, egy rejtett erdei létesítményben, a Tafonómia Kísérleti Kutatóintézetben folyt. A tafonómia az élőlények tetemeinek halál utáni folyamataival foglalkozik. A kutatóintézetet hat évvel ezelőtt hozták létre, hogy a holttestek változásait vizsgálják változó körülmények között a különböző bűncselekmények feltárásához.

A kutatás eredményei segíthetik a bűnügyi nyomozók munkáját, mivel igazolják, hogy egy hosszú ideje halott test pozíciója nem ugyanolyan, mint a halál bekövetkeztekor.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Saját temetésén kezdett dörömbölni a halottnak hitt nő a koporsójában

A boncolás előtt tért magához egy férfi, akit három orvos is halottnak nyilvánított

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: soumen82hazra képe a Pixabay -en.

TOP 5