Skip to main content
Nemzetközi Csillagászati Unió pályázat név bolygó

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Nemzetközi Csillagászati Unió hirdette meg a pályázatot

A Nemzetközi Csillagászati Uniónak (IAU) a Csillagászat Népszerűsítéséért Felelős Irodája (OAO) felkéri az IAU soraiba tartozó, illetve azon kívüli csillagászokat, hogy tanárokkal, tanulókkal, amatőrcsillagászokkal és a csillagászat iránt érdeklődő nagyközönség tagjaival közösen, kreativitásukat egyesítve találjanak nevet húsz ismert bolygórendszernek.

hirdetés

A gazdacsillag mellett ezek mindegyikében egyetlen exobolygót ismerünk jelenleg.

Az OAO megalapításának 10. évfordulója alkalmából az IAU pályázatot hirdet 20 olyan exobolygórendszer névadására, amelyeket hamarosan a James Webb-űrtávcsővel is meg fognak figyelni a csillagászok.

A NameExoWorlds 2022 elnevezésű pályázat célja, hogy a szakcsillagászok a nagyközönséggel karöltve közös lehetőséget kapjanak ennek a 20 bolygónak, valamint gazdacsillagainak a névadására − írja a csillagaszat.hu.

Hogyan csatlakozhatunk a kezdeményezéshez?

A világ számos helyén várják a csapatok szakcsillagászok jelentkezését, hogy csatlakozzanak soraikba. Egy szakcsillagász egyszerre több csapat tagja is lehet. A pályázat keretében a jelentkező csapatoknak ismeretterjesztő tevékenységet is folytatniuk kell. A hivatásos csillagászok szaktudásukkal, illetve a felfedezés örömének megosztásával járulhatnak hozzá ezekhez a kezdeményezésekhez.

A szakcsillagászok az IAU saját országukban működő Nemzeti Csillagászat-népszerűsítő Koordinátoraival kapcsolatba lépve, vagy az „Ismerje meg az IAU csillagászait!” kezdeményezésre feliratkozva jelentkezhetnek a programba, hogy támogatást, iránymutatást nyújthassanak, illetve részt vehessenek ismeretterjesztő rendezvényeken

A hivatásos csillagászokat emellett arra buzdítják, hogy minél több érdeklődő tanulót, tanárt és más, a csillagászat iránt rajongó tagot toborozzanak az általuk vezetett csoportba. A részvétel további szabályai a pályázat weboldalán találhatók angol nyelven.

A NameExoWorlds 2022 program az unió exobolygó-névadásért felelős munkacsoportja végrehajtó bizottságának, az OAO-nak, valamint a Thaiföldi Nemzeti Csillagászati Kutatóintézetnek (National Astronomical Research Institute of Thailand – NARIT) a közös kezdeményezése.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: YourAveragePhotographer képe a Pixabay -en.

TOP 5