Skip to main content
koronavírus nincs vakcina Oroszország

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Alkalmas lehet az emberi sejtek megfertőzésére egy olyan koronavírus-variáns, melyet oroszországi denevérekben fedeztek fel nemrégiben

Komoly aggodalomra ad okot, hogy a jelenleg elérhető vakcinák egyike sem hatásos vele szemben.

hirdetés

A Khosta–1 és a Khosta–2 nevű vírust két éve vették észre patkósdenevérekben a Szocsi Nemzeti Parkban.

A kórokozók a 2002 és 2004 közötti SARS-járványért felelős vírushoz, valamint a Covid–19 kórokozójához hasonlóan a Sarbecovirus alnemzetségébe tartoznak – írja az IFLScience nevű magazin.

Michael Letko, a Washingtoni Állami Egyetem óraadó tanára szerint az oroszországi kórokozók genetikai szempontokat figyelembe véve hasonlítanak a világ más tájain megtalált vírusokra, de mivel küllemben nem úgy néztek ki, mint a SARS–CoV–2, senki sem találta veszélyesnek vagy problémásnak azokat.

AZÓTA AZONBAN ELVÉGEZTEK EGY ÚJABB KUTATÁST, ÉS A TUDÓSOK MEGÁLLAPÍTOTTÁK, HOGY A KHOSTA–2 MEGFERTŐZHETI AZ EMBERI SEJTEKET.

Ez a vírusfajta tüskefehérjéjével képes az ACE2-receptorra való kapcsolódásra. Ez azért jelent nagy problémát az emberiségre nézve, mert a SARS–CoV–2 is ezt az idegvégződést használja ki, hogy bejusson a sejtbe. Az elmúlt időszakban több száz sarbecovírusra bukkantak a szakértők, ezek közül viszont csak kevesen tudják megfertőzni az emberi sejteket.

Michael Letko egyértelműsítette: a jelenleg ismert vakcinák hatástalanok lennének a Khosta–2-vel szemben. Kiemelte: egyes kutatócsoportok jelenleg olyan védőoltások kifejlesztésén dolgoznak, amelyek nemcsak a SARS–2 következő variánsa ellen, hanem valamennyi sarbecovírussal szemben védettséget biztosítanak.

Letko igyekezett mindenkit megnyugtatni

Közölte, hogy a most megfigyelt vírusok nem jelentenek azonnali fenyegetést.

A kutatás ennek ellenére megerősíti, hogy a természetben megszámlálhatatlan veszélyes kórokozó kerülhet elő, melyek fajokon át terjedhetnek tovább.

Több mint 12 ezren fertőződtek meg az előző héten Magyarországon

A hazai kormányzati tájékoztató portál legutóbb szerdán közölt adatokat a fertőzöttekről és az elhunytakról. Az elmúlt héten 12 307 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, a betegség szövődményeibe 48 ember halt bele.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 001 729 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 33 564 főre nőtt. Jelenleg 923 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen.  Hatósági házi karanténban 1834-en vannak.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Alina Chereches képe a Pixabay -en.

TOP 5