Skip to main content
magyar űrhajós Hold

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

A hazai űrhajósprogram projektvezetője, Zábori Balázs a Magyar Tudomány Ünnepén úgy fogalmazott: nem kizárt, hogy 2036-ban magyar ember lépjen a Holdra

Addig tudósaink olyan műszerek fejlesztésén dolgoznak, amelyek nemzetközi együttműködés keretében a NASA Hold körüli űrállomásának megvalósításában segítenek.

Az emberek visszatérnek a Holdra, ráadásul – ha az időjárási helyzet megfelelő lesz – november 16-án olyan rakéta indul útnak, amelynek fedélzetén magyar fejlesztésű műszerek is vannak – jelentette ki a Magyar Tudomány Ünnepén a hazai űrhajósprojekt vezetője, Zábori Balázs. Az Artemis-küldetésben azt tesztelik, hogy a feltételek megfelelőek-e arra, hogy újra embereket indítsanak útnak az égitest felé.

A 33 éves mérnök fizikus az Európai Űrügynökséggel való együttműködés részeként a hazai fejlesztések műszaki vezetője, az ESA magyar szakértői delegációjának tagja és a Külgazdasági és Külügyminisztérium űripari szaktanácsadója.

Zábori Balázs az ESA emberes Hold-programjának előkészítésében is tagja a szakmai tanácsadó testületnek, emellett a leendő magyar asztronautákat kiválasztó és kiképző HUNOR program vezetője is egyben – az RTL szerint a fiatal tudós a magyar űrkutatás egyik meghatározó szereplője.

Az ESA válogatása már zajlik, a Holdutazásra 149 magyar jelentkezett, közülük 8-an kerültek be a döntőbe. Legalább egy, de akár három európai is a Holdra léphet 2030-ig.

2036 jelenleg most a legvalószínűbb dátum

– felelte Zábori Balázs arra kérdésre, mikor lehet magyar űrhajós a Holdon.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: APhoto by WILLIAN REIS on Unsplash 

TOP 5