Skip to main content
láthatatlanná tévő köpeny

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Kínai diákok feltaláltak egy láthatatlanná tévő köpenyt, amelynek célja, hogy elrejtse viselőjét a biztonsági kamerák elől.

A kabát éjjel-nappal használható a gépvezérelt biztonsági kamerarendszerek észlelésének elkerülésére.

A Wuhan Egyetem csapata által kifejlesztett InvisDefense egy olcsó kabát, amely nappal és éjszaka is használható, hogy elkerülje a mesterséges intelligencia által felügyelt biztonsági kamerarendszerek észlelését.

Nappal a kabát egy mintázat segítségével hatékonyan elvakítja a kamerákat, míg éjszaka szokatlan hőjeleket bocsát ki, hogy megzavarja az infravörös kamerákat – írja az Independent.

Az ember képes kiszúrni, csak a mesterséges intelligencia nem

A kabát az emberi szem számára hétköznapinak tűnik, és hatástalan arra, hogy elrejtse viselőjét az ember által felügyelt biztonsági kamerák elől. Kialakításának köszönhetően potenciálisan az önvezető autókban használt érzékelőrendszerek egy részét is összezavarhatja, de az emberi sofőröket nem.

Manapság sok megfigyelőeszköz képes érzékelni az emberi testet. Az utakon elhelyezett kamerák gyalogosfelismerő funkcióval rendelkeznek, és az intelligens autók képesek azonosítani a gyalogosokat, az utakat és az akadályokat. A kabát díjat nyert a Huawei Technologies által szponzorált versenyen, a technológiát leíró tanulmányt pedig februárban mutatják be az AAAI 2023 AI konferencián az Egyesült Államokban.

A Wuhan Egyetem PhD-hallgatója, Wei Hui, aki a kabát mintázatát generáló algoritmust készítette, úgy becsülte, hogy az InvisDefense előállítása kevesebb mint 500 jüanba (28 600 forint) kerül. 

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: S. Hermann / F. Richter képe a Pixabay -en.

TOP 5