Skip to main content

Végéhez közeledik a bioélelmiszer-ágazat számára az új európai uniós címkézési szabályoknak való megfelelés érdekében biztosított kétéves átmeneti időszak.

2012. július 1-jétől az uniós ökocímkét kötelező megjeleníteni minden olyan előre csomagolt bioélelmiszeren, amelyet az EU valamely tagállamában állítottak elő és megfelel a szükséges előírásoknak.Az uniós logó használata továbbra sem kötelező a nem csomagolt, valamint az importált biotermékek esetében.A csomagoláson az uniós logó mellett egyéb, magán-, regionális vagy nemzeti logókat is el lehet elhelyezni.

Az „eurolevélnek” nevezett uniós ökocímkét 2010. július 1-jén vezették be. Annak érdekében azonban, hogy a gazdasági szereplők könnyebben alkalmazkodjanak az új szabályokhoz, valamint a már meglévő csomagolóanyagok elpazarolásának megakadályozása céljából kétéves átmeneti időszak került bevezetésre, mielőtt az eurólevél feltüntetése minden termék esetében kötelezővé válik.

A logóval azonos mezőben fel kell tüntetni az ellenőrző szerv vagy hatóság kódszámát és a termék összetevőiként szolgáló mezőgazdasági nyersanyagok termelési helyét is. Az „élelmezésbiztonsággal, a táplálkozás minőségével és a vidékkel kapcsolatos európai szemléletről” készült új keletű, hamarosan közzétételre kerülő EuroBarométer jelentés az EU ökocímkéjével kapcsolatban is tartalmaz információkat, és azt az optimizmusra okot adó tényt közli, hogy 2010. júliusi bevezetése óta a logó már az uniós polgárok negyedének (24%) elismerését nyerte el.

„Reméljük, hogy az EU-logó a bioélelmiszerek előállításának széles körben is elismert szimbólumává válik Unió-szerte, és garanciát fog jelenteni a fogyasztók számára arra, hogy az adott termék előállítása teljes mértékben az ökogazdálkodásra vonatkozó szigorú uniós előírásoknak megfelelően történt”, nyilatkozta Dacian Cioloș, az Európai Unió mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa

Forrás: http://www.agrarhirek.hu/europai_unio/12701.html

Kép forrása: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/12/706&;format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

 

TOP 5