Skip to main content
Dr. Cliff Arnall Blue Monday 2023

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Dr. Cliff Arnall még 2005-ben számította ki egy egyenlet révén, melyik évente a legeslegrosszabb nap, adott hírt erről a Glasgow World.

Ellentmondásos képlet

A Cardiff Egyetem pszichológusa, Dr. Cliff Arnall a képlet megalkotásához több adatot is alapul vett, olyan tényezőket, melyek az ember hangulatát alapvetően befolyásolják, így például többek közt a téli időjárást, a fizetési kötelezettségeket, az adósságot, az újévi fogadalmakat, stb.

hirdetés

Blue Monday

A legszomorúbb nap Blue Monday néven vonult be a „szakirodalomba“, minden január harmadik hétfőjére esik, így 2023-ban 16-ára.

A pszichológus kritkusai szinte azonnal kétségbe vonták az egyenlet megalapozottságát, hisz szerintük képtelenség meghatározni, melyik napra esik, eshet-e egyáltalán a Blue Monday.

Hozzáfűzték még azt is, hogy a képlet áltudományos vitákat generál, amire semmi szükség.

Dr. Dean Burnett, a Cardiff Egyetem oktatója a lényeget egy mondatban fogalmazta meg. Szerinte rendkívül valószínűtlen, hogy egy emberi társadalomban mindenki pont ugyanabban az időpontban lenne a legdepressziósabb.

Reklámfogás

Vélhetően a hivatkozott hétfő a feledés homályába is merült volna, ha 2005-ben a Sky Travel nem alkalmazta volna ügyes reklámfogásként, és ne hirdette volna ajánlataiban, hogy a téli hideg és depresszió elől egy meleg és vidám helyre érdemes utazni.

A Blue Monday ezáltal világhódító útjára lépett, és azóta is minden év elején a lapok híroldalára kerül. Ha akarjuk, ha depressziósak vagyunk, ha nem. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Egy fizikus kiszámította, mikor és hogy jön el a világvége

Forrás:- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Aleksandra Sapozhnikova on Unsplash 

TOP 5