Skip to main content
folyékony fém gallium Terminátor

Kép forrása: free4kwallpapers

Bizonyára mindenki emlékszik még a kultikus film azon jelenetére, melyben folyékonnyá vált a főhőst üldöző, Robert Patrick által megformált Terminátor, majd ismét visszanyerte eredeti alakját.

A film és a valóság

Nemrég a hongkongi Kínai Egyetem arról számolt be, hogy olyan robotot alkottak, mely képes legyőzni a terep adta akadályokat, és ahogy az alábbi videón is látszik, miután folyékonnyá vált, „áthalad“ a fémrács adta akadályon, majd miután maga mögött hagyta azt, visszanyeri az eredeti alakját, írt erről a ScienceAlert.

hirdetés

Úgy is fogalmazhatnánk, a robot képes úgy haladni előre, akár egy puhatestű. Mint például egy polip vagy egy tengeri uborka, adott részletesebb magyarázatot a fejlesztésről Csengfeng Pan kutató.

Legószerű figura

A „teremtmény“ egy legószerű figurában öltött testet, alapanyaga a gallium, egy könnyen nyúló, kézmelegben lágyuló fém, melybe mágneses részecskéket is kevertek. E részecskék révén, illetve a változó mágneses tér hatásának köszönhetően válik képessé a figura az olvadásra, majd a mozgásra is, mint ahogy látható is a videón.

Az eszköz felhasználása sokrétű lehet.

Alkalmazható lenne a gyógyászatban, például gyógyszerek célzott bejuttatására a testbe, de akkor is, ha el akarnak távolítani a szervezetből egy idegen tárgyat, például ha egy kisgyermek lenyel valamit.

Az eszköz fejlesztése még kísérleti szakban van.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Önregeneráló műanyagot fejlesztettek Terminátor módra

Forrás: - A nyitókép csak illusztráció, forrás: free4kwallpapers

TOP 5