Skip to main content
Massachusetts állam büntetés rab szervdonor

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Egyből a viták kereszttüzébe került az az amerikai kezdeményezés, mely lehetővé tenné a raboknak, hogy csökkenthessék büntetésüket, ha cserébe felajánlanák szerveiket.

Furcsa javaslat

Judith Garcia és Carlos Gonzales, demokrata képviselők furcsa javaslattal álltak elő Massachusetts államban.

hirdetés

60 naptól egy évig csökkenthető lenne azon elítéltek büntetése, akik cserébe csontvelőt vagy szerveket adományoznának arra rászorulóknak, adott hírt erről a napokban a CBS.

A javaslat heves érzelmeket és vitát váltott ki

Garcia és Gonzales szerint, ha a törvény hatályba lépne, a rabok visszakaphatnák az önrendelkezési jogot a testük felett, az adományok révén pedig jelentősen kiszélesedhetne azon igénylők köre, akik sorban állnak a szervekért, hisz mint köztudott, manapság igen nehéz megfelelő szervdonorokat találni.

Romilda Pereira, a fiatalkorú bűnözők rehabilitációját elősegítő szervezet, a Project Turrnaround vezetője szerint azonban a javaslat embertelen és alkotmányellenes.

Monik Jiménez, a Brigham & Women’s Hospital epidemiológus még ennél is tovább ment, amikor perverznek titulálta a kezdeményezést.

Véleményét így összegezte:

„Számos módja adott annak, egy közösség tagjai hogy ösztönözhetők szerv és csontvelő adományozására, ugyanezt tenni azonban kiszolgáltatott helyzetben lévő rabokkal, enyhén szólva is kizsákmányolás.“

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Indul a börtön bolthálózat - Önellátásra törekvés?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Markus Spiske on Unsplash 

TOP 5