Skip to main content

Zölden utazni nem luxus, csak tudatosság és odafigyelés kérdése. Nyaralásunk alatt is közlekedjünk bringával vagy telekocsival, válasszunk eső vizet is hasznosító ökohotelt és helyben termesztett alapanyagokat felhasználó éttermet. Néhány tipp a környezet- és pénztárca kímélő nyaraláshoz.

Egyre többen vannak, akik nyaralási helyszínük megválasztásakor nemcsak a kényelmi és az anyagi, de a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe veszik. Ahogy a Greenflow független környezetpolitikai műhely is azt vallja, az ökoturizmus nem költségesebb megoldás, mint a hagyományos lehetőségek, ráadásul utóbbiakkal ellentétben nem szennyezi a természeti erőforrásokat, és nem veszélyezteti az élővilágot.

Íme, néhány tipp, amelyek segítségével megőrizhetjük üdülőhelyeink természeti szépségét, és még spórolhatunk is. 

- Gondosan válasszuk meg a szállásunkat. A szállodák működésük során sok energiát, vizet, tartósítószert használnak fel, a nagy mennyiségű hulladék termeléséről már nem beszélve. Mostanában azonban egyre többet hallani hazánkban is "ökoszállodákról", amelyek számos eszközzel igyekeznek megvédeni Földünk természeti kincseit. E jelentősen olcsóbb lehetőségek ráadásul vadregényes lehetőségeket is kínálnak - például újrafelhasznált vízzel működő vízöblítéses vécé használatát, szabad választás alapján kőépület helyett sátrat, a szabadtéren álló zuhanyhoz pedig náluk vödörben hordják a vizet. Az éttermekben a helyben termett zöldségekből, gyümölcsökből, tenyésztett állatokból készülő fogásokat ehetnek a vendégek, szabadidős programként pedig például horgászatot, lovaglást, kenutúrákat, és természettudós által vezetett kirándulásokat választhatnak.

- Ha nyaralásunkat külföldre tervezzük, fontos, hogy tudjuk értékelni a külföldi adottságokat is. Ezek megőrzése érdekében jobb, ha nem vásárolunk védett növényből, állatból, korallból, ásványból, fából készült emlék- és ajándéktárgyat, ékszert. De ne törjünk le emlékként virágot, növényt, cseppkövet, vagy bármilyen más természeti ritkaságot sem. Az pedig, hogy nem szemetelünk,  nem pazaroljuk a vizet, tiszteletben tartjuk a helyi szokásokat, tiszteljük a természeti népeket, és a trópusokon az élővilágot, az a legalapvetőbb elve a civilizált utazásnak.

- A repülés az egyik legmegterhelőbb utazási forma, legalábbis környezetvédelmi szempontból. Persze sokszor nem tudjuk megkerülni, de akkor is van lehetőségünk választani: az ECO programhoz csatlakozott légitársaságok gépei 25%-kal csendesebbek, 50%-kal kevesebb szén-dioxidot és 75%-kal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a hagyományos repülőgépek.

- Még jobb, ha az autós közlekedést is hanyagoljuk. A vonatozás - amely nagyszerűen alkalmas kerékpár-szállításra is -, és a "telekocsis" megoldások is alkalmasak ennek pótlására. A tetőcsomagtartó használata, a nagy sebesség, a légkondicionálás mind-mind növeli a fogyasztást, ennél fogva nemcsak környezetünket, de pénztárcánkat is jócskán megterheli. Ha pedig elértük úti célunkat, választhatunk helyi kalandozásainkhoz biciklit, de gyalogosan is számtalan élmény vár ránk az adott környék látnivalóiból. 

Forrás: http://www.origo.hu/utazas/steg/toplesz/20120701-zsebkimelo-zold-nyaralas.html

TOP 5