Skip to main content

Gyerekeket dolgoztatnak, előfordul, hogy ingyen azok az ültetvényesek, akik áttételesen a Nestlének is eladnak kakaót - állítja egy független szervezet, amelyet az élelmiszeróriás kért fel. A Fair Labor Association szerint az óriás késekkel a gyerekek elvágják a lábukat. Nem ellenőrzi megfelelő mértékben elefántcsontparti kakaóbeszállítóit a Nestlé, így előfordulhat, hogy az ültetvényesek gyerekeket is alkalmaznak - derül ki a Fair Labor Association (FLA) független szervezet jelentéséből. A nyugat-afrikai ország termeli a világ kakaóbab-fogyasztásának a felét. 

Az FLA szerint a Nestlé ugyan közvetlen partnereivel elfogadtatta saját működési szabályzatát, de azt már nem ellenőrizte, hogy a beszállítólánc többi tagja is betartja-e azt. Pedig az FLA szerint a világ legnagyobb élelmiszervállalata tisztában volt vele, hogy további cégek is állnak partnerei mögött.

A BBC tudósítósa szerint mintegy 1,8 millió gyereket dolgoztathatnak Nyugat-Afrikában. Részben ennek köszönhetően a Nestlé maga bízta meg az FLA-t, hogy végezze el beszállítói hálózatnák felmérését. 

Az FLA arra is fényt derítette, hogy a kakaótermés nagy méretű késekkel - machetékkel - végzett aratása közben előfordul, hogy a gyerek elvágják a lábukat. Az FLA olyan eseteket is talált, amikor gyerekek és felnőttek hosszú órákat dolgoztak mindenféle fizetség nélkül. 

Elefántcsontparton nem új keletű probléma a gyerekmunka. A BBC beszámolója szerint, az amerikai kongresszus nyomására már 11 éve vállalta a Nestlé és más élelmiszeróriások, hogy véget vetnek a visszaéléseknek, jelentősebb eredmények mégsem születtek.

A független szervezet azt is hozzátette jelentésében, hogy ez volt az első eset, amikor egy multinacionális csokoládégyártó hozzájárult, hogy teljes beszállítóhálózatát átvilágítsák. Az FLA szerint a feltárt hiányosságok a többi csokoládégyártó multira is érvényesek lehetnek.

José Lopez, a Nestlé egyik alelnöke a hírre reagálva közölte, hogy a "gyermekmunka mindennel ellentétes, amiben hiszünk. Egyetlen cég sem lehet benne biztos, hogy nem történik meg vele ez, ha az Elefántcsontpartról vásárol kakaót, de cégünk első számú célkitűzése, hogy megbirkózzunk a gyerekmunka problémájával."

Forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20120629-egy-fuggetlen-szervezet-szerint-gyerekek-dolgoznak-a-nestlenek-termelo-kakaofoldeken.html

TOP 5