Skip to main content

2012. november 21-én konferenciát tartunk Gyulai Iván "Fenntartható Fejlődés" tanulmányáról. A konferencia ÚJ (!!!) helyszíne a Piac és Profit szaklap által rendezett III. Fenntarthatósági Csúcs délelőtti szekciójaként a Larus Étterem és Rendezvényközpontban (1124 Budapest, Csörsz utca 18/b). Szekcióülés - Buda terem - 9.00 ” 12.30
A szekcióban korreferátumot tart: Vida Gábor akadémikus, Kerekes Sándor, Faragó Tibor professzorok, Zalatnay László az NFFT társelnöke, Farkas István a MTVSZ elnöke. Az SZVT 40 fő részére térítésmentesen biztosítja a részvételt Gyulai Iván programjára, a Csúcsra további regisztráció szükséges.

Jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.

SZVT Környezetvédelmi és Zöld Gazdaság Szervezési Szakosztály

GONDOLATÉBRESZTŐ RÉSZLET A TANULMÁNYBÓL:

A tudásnak és bölcsességnek kéz a kézben kell járniuk a fenntarthatóság érdekében. A bölcsesség a tudás kontrollja, es ha a bölcsesség nem tartja féken a tudást, abból romboló erő lesz. Gyakorlatilag ezt éljük meg a XXI. század elején, ráadásul úgy, hogy még több tudást vetünk latba problémáink kezelésére, pedig ahhoz éppen bölcsességre lenne szükségünk.

Érdekes tanmesének tekinthetjük ebből a szempontból Prométheusz történetét, aki nem tisztelte az isteneket. Zeusz Prométheuszt és Epimétheuszt bízta meg azzal, hogy teremtsenek lényeket, amelyek benépesítik a Földet. Epimétheusz teremtette az állatokat, Prométheusz pedig az istenek képmására az embert, de olyan sokáig foglalkozott vele, hogy mire elkészült, Epimétheusz az összes előnyös tulajdonságot elhasználta az állatok teremtésénél. Prométheusznak megesett a szíve esendő teremtményein, es úgy döntött, ellopja nekik a tüzet, ami addig csak az istenek tulajdona volt, hogy az ember az állatok fölé emelkedhessen.

Felmászott az Olümposzra, és tüzet lopott Héliosz szekeréről, majd, hogy kiengesztelje az isteneket egy bikát áldozott fel, és egy csellel újra becsapta Zeuszt. Zeusz haragjában megteremtette az első asszonyt - Pandorát - aki az összes bajt rázúdította az emberiségre. Prométheuszt a Kaukázus hegyen sziklának láncolta, ahol egy óriás sas ette minden nap a máját, amely másnapra mindig visszanőtt.

Végül harminc év múlva szabadult a fogságából, de a sziklát magával kellett cipelnie. Prométheuszt a tűz elsajátítása, és az áldozatbemutatás gyakorlatának bevezetése miatt a civilizáció atyjának tekintették.

A tűz valóban az ember technikai diadalának kezdete, egy olyan tudás, amelynek a használatához csak az istenek rendelkeznek kellő bölcsességgel, az emberek nem.

Hiábavaló volt a büntetés, mert az ember már hozzájutott ehhez a tudáshoz, annak a bölcsességnek a hiányában, hogy képes lett volna ezt a tudást kezelni. És lám, lám, a baj megtörtént. A magyarban is megtaláljuk ezt egy közmondásban: "Gyufa gyerek kezébe nem való".

Forrás: Hankó Gergely

TOP 5