Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A világ elveszíti az elektronikai hulladék elleni harcot, mondta nemrég egy ENSZ-szakértő, miután egy jelentés szerint egy év alatt 62 millió tonna mobiltelefont és készüléket dobtak ki, és ez a szám 2030-ra várhatóan harmadával nő. 

Az elektronikai hulladék minden olyan kidobott tárgy, amely elektromos csatlakozót vagy akkumulátort tartalmaz, illetve tartalmazhat mérgező adalékanyagokat és veszélyes anyagokat is, például higanyt, így környezeti és egészségügyi kockázatot jelent, írja a Reuters.

hirdetés

"Ezeket az árukat gyakran nem könnyű megjavítani. Könnyen hulladékká válnak, és ezért világszerte egyre több hulladék keletkezik" - mondta Kees Baldé, az ENSZ Képzési és Kutatási Intézetének (UNITAR) Fenntartható Ciklusok programjának vezető tudományos szakértője.

"Az e-hulladékhegy növekedése gyorsabb, mint az újrahasznosítására irányuló erőfeszítések növekedése ... Egyszerűen elveszítjük a csatát".

2022-ben a világ e-hulladékának éves kibocsátása 62 millió tonna volt, ami 82 százalékos növekedést jelent 2010-hez képest. Keletkezése évente 2,6 millió tonnával nő, ami azt jelenti, hogy 2030-ra elérheti a 82 millió tonnát.

"Ennek a hulladéknak a túlnyomó többségét nem kezelik megfelelően" - mondta Baldé. "A hulladéklerakókba kerülhet a mobiltelefon vagy a fogkefe is, ezeket az eszközöket az emberek egyszerűen egy helyre dobnak"."

Az ENSZ szakértői a hulladék növekedését olyan tényezőknek tulajdonítják, mint a nagyobb fogyasztás, a javítási lehetőségek hiánya, az elektronikai eszközök rövidebb életciklusa és az e-hulladék kezeléséhez szükséges infrastruktúra elégtelensége.

Baldé megjegyezte, hogy még az energiafogyasztás csökkentésére tervezett eszközök, például a napelemek is hozzájárulnak az e-hulladék növekedéséhez. Baldé szerint 2022-ben a becslések szerint mintegy 600 000 tonna fotovoltaikus panelt dobtak ki.

"A gyártóknak felelősségük van a szabványosítás és annak biztosítása tekintetében, hogy ne hagyják cserben a fogyasztót, így az általuk gyártott terméknek nem lehet rövid az életciklusa" - mondta Cosmas Luckyson Zavazava, a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) távközlési fejlesztési irodájának igazgatója. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Rengeteg aranyat és ezüstöt nyert ki egy cég használt mobiltelefonokból

Befejeződhet az európai szemétszállítás a szegény országokba

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Tung Lam képe a Pixabay -en.

TOP 5