Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Mérnökök energiahatékony téglákat fejlesztettek ki olyan hulladékanyagokból, többek között üvegből, melyek általában a hulladéklerakóba küldenek. 

Az RMIT Egyetem mérnökei a Visy-vel - Ausztrália legnagyobb újrahasznosító vállalatával - együttműködve legalább 15% hulladék üvegből és 20% égetett szilárd hulladékból (hamuból) készült téglákat készítettek, amelyek az agyagot helyettesítik, írja az RMIT Australia.

hirdetés

A teszteredmények azt mutatják, hogy e téglák használata egy egyemeletes épület építésénél a jobb szigetelésnek köszönhetően akár 5%-kal is csökkentheti a háztartások energiaszámláit. De kimutatták azt is, hogy az agyag hulladékanyagokkal való helyettesítése a téglagyártásban a szokásos téglakeverékekhez képest akár 20%-kal csökkentette az égetési hőmérsékletet, ami potenciális költségmegtakarítást jelent a gyártók számára.

A csoport vezetője, Dilan Robert egyetemi docens elmondta, hogy évente világszerte mintegy 1,4 billió téglát használnak fel építési projektekben.

„A szokásos módon történő téglagyártás káros kibocsátásokat - többek között szén-dioxidot, kén-dioxidot és klórt - termel, és komoly terhet ró a természeti erőforrásainkra, különösen az agyagra”

A csapat kutatása kimutatta, hogy az új téglák a jobb hőteljesítmény révén nagyobb energiahatékonysággal rendelkeznek, egyben megfelelnek a szigorú szerkezeti, tartóssági és környezeti fenntarthatósági előírásoknak. A technológia teljesítette az ausztrál szabványok által az égetett agyagtéglákra vonatkozóan előírt legfontosabb megfelelési követelményt (AS 3700).

„A téglák kulcsszerepet játszanak az épületek energiaveszteségének megakadályozásában” - mondta még el Robert.

„A receptúránk megváltoztatásával könnyű téglákat is elő tudunk állítani a fehértől a sötétvörösig terjedő színválasztékban.”

Biztonság és előírások

Dr. Biplob Pramanik, az RMIT csapatának környezetvédelmi mérnöke szerint az új téglák biztonságosan használhatók az építkezéseken.

„Az ipari hulladékból előállított tégláink megfelelnek az állami környezetvédelmi előírásoknak” - mondta.

„Körforgásos gazdasági megoldás”

Victoriában a Visy az üveghulladékot új üvegek és befőttesüvegek formájában újrahasznosítja. A 3 mm-nél kisebb üvegdarabokat - az úgynevezett finomszemcséket - azonban nem lehet a palackokban újrahasznosítani.

Paul Andrich, a Visy innovációs projektmenedzsere minderre tekintettel elmondta, a vállalat nagyon örült, hogy megoldást találtak az élelmiszer- és italcsomagolásban nem újrahasznosítható anyag körforgásba való bekapcsolására.

„Ennek a hulladéknak a téglákban való felhasználása egy újabb módja annak, hogy a körforgásos gazdaságot erősítsük” - mondta.

További tervek

A kutatócsoport szeretne együttműködni az iparágakkal, hogy feltárják a hulladékanyag más építőipari termékekben való alkalmazását is. A csapat kutatását a Construction and Building Materials című nemzetközi folyóiratban tették közzé.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Egy új innováció révén újra lehet hasznosítani a pelenkákat

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: F. Muhammad képe a Pixabay -en.

TOP 5