Skip to main content

Az interneten számos elmés szerkezet látható, hogyan készíthető ingyen gyűjthető hulladékból papírbrikett. Ezekből válogattunk...

Ha ingyen be tudjuk gyűjteni a papírt, jellemző esetben áruházak vagy ipari parkok hulladékgyűjtőiből, ingyen jutunk az alapanyaghoz, így kevés költség, csupán a szállítási díj ráfordításával állíthatjuk elő télire a brikettett.

hirdetés

A papírbrikett igen jól ég, önmagában azonban nem érdemes vele tüzelni. A fát viszont remekül kiegészíti, így ma már sok vidéki (vagy városi) háztartásban találkozhatunk vele.

Főleg olyan háztartásokban, ahol szem előtt tartják a Sok kicsi sokra megy elvét, és így jelentősen képesek csökkenteni a háztatások költségeit, sok esetben úgy, hogy alapanyagul hulladékot használnak fel. Ezekről a hasznos megoldásokról ide kattintva lehet bővebben olvasni.

Sok kicsi sokra megy

Akad olyan videó, mely magát az egész folyamatot felöleli, kezdve bármely papírhulladék felaprításától a brikett elkészítéséig.

Természetesen ez a megoldás is jó, azonban ha árammal működő gépet használunk a daraboláshoz, már nem biztos, hogy olyan olcsó lesz az előállítás, mintha minden munkát mi végzünk, a két kezünkkel. Bár ki kell számolni, megéri-e gépek közbeiktatásával a gyártás, illetve figyelembe kell venni, mik az objektív lehetőségek. Ha mindez meggyorsítja a műveletet, - mi pedig hozzászoktunk a kényelemhez -, lehet ezt a megoldást is választani.

Főleg ha van a közelben egy asztalosműhely, ahol kis apróért cserébe kivitelezhető az aprítás, - no meg fűrészpor is ingyen beszerezhető -, hisz egy adott közösségre is elég lehet egy gép, minek mindenkinek venni egyet otthonra. Ráadásul elég balesetveszélyes maga az aprítás folyamata is, ahogy látható a videón, érdemes azt szakemberre bízni.

Tehát ha teljesen környezettudatosak kívánunk lenni, és a minél költségkímélőbb eljárást választjuk, - pl. nem használunk áramot a daraboláshoz-, tekintsük meg ezt a rövid videót. Ugyan nem tartalmaz minden információt, mi is a gyártás, pl. az aprítás pontos folyamata, mégis van egy rövid leírás az alapanyagok összetételéről, illetve megnézhetjük a videót is, hogy készül a brikett. Így mégis csak kaphatunk alapvető fogalmakat, miért is jó, költségkímélőbb ez a megoldás.

Aki különben megnézte az első videót, „összeollózhatja” a tudást, nem ördöngösség magunktól rájönni, hogyan érdemes házi brikettet gyártani. Pl. meddig kell áztatni a hulladékot, mennyi fűrészpor kell bele, stb.

Miért olyan jó ez a fűtőanyag?

Mint ahogy az első videóból kiderül, a fűtőérték közel megegyezik a fabrikettével, avagy a barnaszénével. Mind a tűzifa, mind a szén sok családnak igen drága, sokaknak egyenesen megfizethetetlen, így érdemes lehet egyes közösségeknek venni (vagy készíteni) egy, a második videóban látható prést, emellett hulladékot gyűjteni és abból brikettet gyártani. Végülis szinte ingyen van. A Somogy megyei Ladon mindez már bevált gyakorlat.

Mind a két videó alatti rész tartalmaz elérhetőségeket, ahol további információk szerezhetők be a gyártásról és nyilván arról is, mennyibe kerül maga a prés. Aki pedig hozzászólásaival egészítené ki az itt írtakat, illetve jobb ötlettel állna elő, bátran megteheti a cikk alatti részben. Szívesen vesszük.

A kép csak illusztráció, forrása

TOP 5