Skip to main content

Egy fiatal francia pár életét lehelt egy olyan barlanglakásba, amelyről valószínűleg már mindenki lemondott.

A szeméttel teli sötét lyukban sem víz, sem áram nem volt, többévnyi szívós munkával viszont otthont varázsoltak belőle, amely ráadásul pénzt hoz nekik. Egy elkülönített részen vendégszállást alakítottak ki ugyanis, ahol éjszakánként 50 euróért lehet megpihenni.

A franciaországi Loire-völgyben mély üregeket vájtak egykor a bányászok az ottani üledékes kőzetben a 11. században, majd később otthonokká alakították ezeket a lyukakat. Hosszú ideig voltak lakói a barlanglakásoknak, de szép lassan elnéptelenedtek a modernebb épületek megjelenésével.

Alexis Lamoureux jól emlékezett gyerekkorából a kőotthonokra, mert a barátaival játszottak ilyen elhagyatott lakásokban. Felnőttként pedig úgy hozta a sors, hogy éppen egy ilyen barlangba költözhetett be a barátnőjével.

Huszonöt évig senki sem nyúlt a szeméttel teli lakáshoz, valószínűleg ezért is tudták jelképes összegért, 1 euróért megszerezni egy árverésen. Hiába akarták felújítani, egyik banktól sem kaptak hitelt, pedig tíz különböző pénzintézettől kértek. Végül jobb híján három évig dolgoztak Alexis apjának éttermében, hogy összeszedjék a renováláshoz szükséges összeget.

Amikor a pénz összegyűlt, akkor kezdődött a munka legnehezebb része. Először szerkezetileg meg kellett erősíteniük a barlangot, hogy ne szakadjon le a plafon.

A fiatalok utána a két kezükkel ástak árkot, hogy legyen áram és víz a lakásban, illetve rá tudják kötni a szennyvízhálózatra. A közműfejlesztés az internet bekötésével ért véget.

A kőlakásban két hálószoba, két fürdőszoba és egy konyha van. A felújítás végösszege 35 ezer euró volt, de megérte. Egy elkülönített egy hálószobás résznek köszönhetően bevételt is termel ugyanis a barlang: éjszakánként 50 euróért lehet ott megszállni – mesélte a most 27 éves Alexis.

Történetük a vocativ.com-on olvashatóFacebook-oldalukon pedig több kép is látható az újjáélesztett barlanglakásról.

Forrás

Fotó: Facebook / Chez Hélène-Amboise Troglodyte

TOP 5