Skip to main content

 

Az Európai Parlament tavaly áprilisban megszavazott szabálya szerint az unió tagországaiban csökkenteni kell a leggyakrabban használt és leginkább környezetszennyező műanyag zacskók használatát. Magyarországon augusztusban születhet kormányrendelet a nejlontasakok használatának csökkentéséről.

Ezzel a jogszabállyal mindenki jól jár.

hirdetés

Hatalmas környezeti problémáról van szó: nejlonzacskók milliárdjai végzik közvetlenül a természetben, kezeletlen hulladékként.

Ez tönkreteszi a természetet, káros a madarakra, a halakra, tehát tennünk kell valamit"- mondta Margrete Auken dán zöldpárti képviselő, a téma parlamenti felelőse.

Az uniós tagállamok kétféle szabályozás közül választhatnak:

  • a könnyű műanyag zacskók éves felhasználását személyenként 2019 végéig 90 darab, 2025 végéig pedig 40 darab alá szorítják,
  • vagy garantálják, hogy 2018-at követően a vásárlók nem kaphatnak ingyen ilyen nejlonzsákot.

A téma magyarországi felelőse a Földművelésügyi Minisztérium. A kormány honlapján elérhető második félévi jogalkotási terv szerint a tárca augusztusban módosítani fogja a csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló kormányrendeletet.

Ahogy írják, a kormányrendelet módosítása jogharmonizációs kötelezettség miatt szükséges. Az uniós irányelv szerint csökkenteni kell a könnyű műanyag zacskók mennyiségét.

Az unió legelterjedtebb műanyagzacskó-fajtája, az 50 mikronnál vékonyabb, könnyű nejlonzsák a legtöbbször nem használható újra, és így hamar a szemétbe kerül. Ezek a természetes vizeket és a vízi ökoszisztémát szennyező műanyag zacskók hatalmas környezetvédelmi problémát jelentenek.

2010-ben az unió minden egyes polgára körülbelül 198 nejlonzacskót használt el,

amelynek 90 százaléka könnyű műanyag zacskó. Ha minden a szokott mederben folytatódik, akkor továbbra is nőni fog a nejlonzacskók mennyisége.2010-ben becslések szerint több mint nyolcmilliárdnejlonzacskó végezte a szemétben – írta honlapján az Európai Parlament.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5