Skip to main content

 

A francia törvényhozás 2020-tól betiltotta a műanyag evőeszközök használatát. Talán túlzásnak tűnik, számos környezetbarát megoldás is rendelkezésre áll azonban ma már, ezek elterjedését segítené elő a törvényhozás a jog eszközével.

A nejlonzacskók áprilisi betiltása után a franciák újabb radikálisnak látszó lépésre szánták el magukat, ezúttal az összes műanyag tányérnak, pohárnak, evőeszköznek üzentek hadat.

Amíg nem nézzük összesítve az adatokat, nem tűnnek olyan veszélyesnek, de különösen a nálunk gazdagabb országokban félelmetes mennyiségben kerülnek a szemétbe a poharak, tányérok. Egy korábbi felmérés szerint csak pohárból 3 milliárd kerül évente a kukákba.

A  négy év múlva életbe lépő törvény természetesen nem tiltja be az eldobható csomagolást, csak az alternatív megoldások felé kényszeríti az éttermeket. A kukoricakeményítőből készült tárolók, poharak 30 nap alatt lebomlanak a szemétben, evőeszközből pedig már ehető is kapható a piacon.

Az új rendelkezés egy nagyobb intézkedéscsomag része, amelya piac számos területét érinti majd és 2020-ban változtatja meg a francia vállalkozások életét. 

Az elképzeléseket a környezetvédők részéről egyértelmű támogatás övezi, a piaci résztvevők, akiknek tevékenységére korlátozó hatással van, úgy látják, hogy a tiltások nem felelnek meg az EU szabályozásnak és akadályozzák a szabad kereskedelmet. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5