Skip to main content

okosvécé Dél-Korea emberi ürülék biogáz 

Egy egyetemi WC használatával a diákok fizethetnek a kávéért, ebédért, de akár könyveket is vásárolhatnak, a vécébe a használat során jutó anyagokat pedig az épület áramellátásának elősegítésére használják fel.

Cho Jae-weon az Ulsani Nemzeti Tudományos és Technológiai Intézet (UNIST) környezetmérnök professzora olyan környezetbarát WC-t tervezett, amely ürüléket használ fel a biogáz és trágya előállításához.

hirdetés

BeeVi WC egy vákumszivattyú segítségével küldi az ürüléket a földalatti tartályba, ezzel is csökkentve a vízfelhasználást.

A hulladékot itt a mikroorganizmusok metánná bontják és az épület energiaforrásává válik, többek között gáztűzhelyet és kazánt üzemeltetnek vele.

A széklet igen értékes alapanyag az energia és trágya előállításához. Egy átlagos ember naponta körülbelül 500 grammot ürít, ami akár 50 liter metánná is átalakítható. Ebből a gázból 0,5 kWh villamos energia nyerhető ki, és kb. 1,2 km-re elegendő energiát szolgáltathat egy autó számára."

- mondta el a szerkezetet tervező környezetvédelmi mérnök.

A találmányhoz kapcsolódóan Cho egy virtuális valutát is kidolgozott, amelynek neve Ggool, ami koreaiul mézet jelent.

MINDEN, A KÖRNYEZETBARÁT WC-T HASZNÁLÓ EMBER NAPI 10 GGOOL-T KERES.

A diákok a pénznem segítségével árukat vásárolhatnak az egyetemen, a frissen főzött kávétól kezdve az instant tésztán át a gyümölcsökig vagy épp könyvekig.

A diákoknak a Ggool piacon csupán egy QR-kódot kell beolvastatniuk a fizetéshez és máris átvehetik a kívánt termékeket.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: SHUTTERSTOCK

TOP 5