Skip to main content

Példát kell mutatni a gyerekeknek, mert ez hatékonyabb a legjobb tankönyvnél is!
Dennis Meadows
2011. szeptember 15-én, ismét Budapesten járt, most a Piac&Profit és a SOL Magyarország által létrehozott Mesterek és Műhelyek rendezvénysorozat keretében. A világhírű fenntartható fejlődéssel foglalkozó amerikai professzor a hatékonyság helyett a „rugalmas erő" kialakításának fontosságáról, valamint a kultúra megváltoztatásának szükségességéről beszélt.

A fenntartható fejlődés kulcsa az alkalmazkodásban rejlik, hiszen nem elsősorban a technológiai vívmányok fogják megoldani problémáinkat, hanem viselkedésünkben, és értékrendünkben kell pozitív irányú változásokat létrehoznunk. Ez nem könnyű feladat, Meadows professzor ezt egy egyszerű feladattal mutatta be: a hallgatóság tagjai fonják keresztbe a karjukat, majd miután megfigyelték, melyik kerül automatikusan felülre, tudatosan változtassák meg azt. Nem könnyű, de nem is lehetetlen, változni és változtatni mindig lehet!
Az amerikai professzor szerint így kell tennünk az energia felhasználásával is. Változtatni kell a berögzült struktúrán, mert már látjuk a korlátokat. A kutatók már 1972-ben arról beszéltek, hogy lassítani kell ahhoz, hogy elkerüljük a krízist. Akkor nem hallgatott rájuk senki, a fenntarthatóság határait már átléptük és fel kell készülni arra, hogy előbb-utóbb drasztikus változások következnek be. Egyes számítógépes projekciók szerint már 2030-40 körül komoly feladatokkal kell majd szembenéznünk. A folyamatosan fejlődő új technológiákra is szükség van, de emellett a már említett ÉRTÉKREND és VISELKEDÉSMINTÁZAT megváltoztatásáé a főszerep!

A professzor szerint a megoldást a rugalmas erő fejlesztése jelentheti, ami azt a képességet takarja, amelynek segítségével egy rendszer valamilyen drasztikus behatást követően képes visszatérni normális működési állapotába.
Ahhoz viszont, hogy az emberek belássák a változtatás szükségességét, biztosítani kell az információ megfelelő minőségét és hozzáférhetőségét! Ebben kulcsszerepet játszik a média, a fenntarthatóságnak nem szabad a tematikus műsorok, weboldalak szintjén megragadnia, fő témává kell hogy váljon!
Forrás:
http://www.piacesprofit.hu/klimablog/fenntarthato_fejlodes/meadows_a_rugalmassag__kulcs_a_tuleleshez.html

Az oktatás és a jó példa a fókuszban
A gyermekek nevelésében is elsődleges, hogy jó példával járjunk előttük. Ez sokkal hatékonyabb ugyanis, mint akár a legjobb tankönyv!
Ezt a filozófiát követi az „Út a jövőbe” c. projekt is, ahol gyakorlati példákat igyekszünk bemutatni és jó példával elöl járni!

Szem előtt kell tartani az alapgondolatokat, melyet D. Meadows „A növekedés határai” c. művében megfogalmazott:
1. alkoss közös jövőképet
2. építs hálózatot azokkal, akik készek a közös munkára,
3. helyezd előtérbe a közösségi tanulást,
4. mondja igazat,
5. tiszteld és szeresd az élő- és élettelen természetet!

Ennek a hitvallásnak megfelelően kezdünk bele mi is munkánkba, hogy megépítsük utunkat a jövőbe!

TOP 5