Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Dél-Ázsia számos részén rendkívüli időjárási körülmények uralkodnak. 

India nyugati területein a hőguta már több ember életét követelte, míg Banglades és a környező országok egyes részein hamarosan egy erős ciklon várható.

hirdetés

Az elmúlt hónapokban az egész kontinensen tapasztalt szélsőséges időjárás számos problémát okozott. A hőség miatt több országban is halálesetek történtek, iskolák maradtak zárva, és az erdőtüzek veszélye is fokozódott, írja a Híradó.

Nemzetközi tudósok szerint a régióban megfigyelhető szélsőséges időjárási jelenségek, és a globális átlagot meghaladó hőmérséklet-emelkedés az emberi tevékenység által okozott klímaváltozás következményei lehetnek.

Indiában a legforróbb hónapok április, május és június, amikor a monszun érkezése előtt a hőmérséklet a legmagasabb. Az elmúlt években azonban a hőmérséklet egyre magasabb csúcsokat ért el, és a tudósok szerint idén több hőhullámra is számíthatunk. Ennek oka részben a csökkenő monszunális esőzések és egy gyengülő El Nino jelenség lehet.

A hőhullámok idején az országban gyakran súlyos vízhiány alakul ki, és az 1,4 milliárd lakos közül sokan nem férnek hozzá a megfelelő mennyiségű vízhez.

A helyi sajtó jelentései szerint Indiában, különösen Rádzsasztán államban, a hőguta már több ember halálát okozta. A katasztrófavédelmi hatóságok még vizsgálják az eseteket, hogy megállapítsák a pontos halálokokat.

Rádzsasztánban, Barmer városában a hőmérséklet rekordmagasságot, 48,8 Celsius-fokot ért el. A szakértők az ország több részén is hőhullámokra figyelmeztetnek, amelyek extrém szinteket is elérhetnek.

A hőhullámok küszöbértékét a hatóságok 40 Celsius-fokban határozták meg a síkvidéki területeken, és a normális maximális hőmérsékletnél legalább 4,5 Celsius-fokkal magasabb értékekben.

Pakisztánban a környezetvédelmi minisztérium szerint az ország mintegy 26 körzetében tombolnak súlyos hőhullámok, és a jelenlegi extrém hőmérsékletek akár május végéig is fennmaradhatnak.

Dél-Pakisztánban, Szindh tartományban a hőmérséklet várhatóan eléri az 50 Celsius-fokot, ami miatt az iskolai vizsgákat is elhalasztották.

Ezzel ellentétben az indiai állami meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint Banglades és Nyugat-Bengál egyes részeire súlyos ciklonális viharok érkezhetnek. A Remal névre keresztelt vihar várhatóan vasárnap csap le a térségre.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Akkora a hőség, hogy bezárták az iskolákat egy európai szigeten

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Thomas G. képe a Pixabay -en.

TOP 5