Skip to main content

Egy új tanulmány szerint, amelyet a Frankfurti Goethe Intézet tett közzé, az Afrikai füves szavannák burjánzó erdővé válhatnak a növekvő szén-dioxid szint hatására 2100-ra. Ezek az eredmények mindig eszünkbe juttatják, milyen keveset is tudunk a bolygó ökoszisztémájáról és bizonyos paraméterek megváltoztatásának globális hatásáról.

A tanulmány szerint az Afrikának most jelentős részét uraló füves ökoszisztéma drasztikusan meg fog változni a szén-dioxid szint emelkedésére. Ez annak köszönhető, hogy az ott lévő növényfajok máshogy reagálnak a változásra.

Az ipari forradalom előtt a régióban a fás növények gyakorlatilag éheztek és szomjaztak a szén-dioxidra, most azonban ennek a légköri koncentrációja már kellően magas számukra.

Az eddigi kutatások nem mutatták meg, hogy a növények bárhogy is reagálnának a szén-dioxid szint emelkedésére. „Viszont a legtöbb eddigi kutatás az északi ökoszisztémát vizsgálta, azon belül is a kereskedelmileg fontos fajokat.” – magyarázza Steven Higgins, a Frankfurti Goethe Intézet munkatársa. „Igazság szerint, eddig egyetlen tanulmány vizsgálta azt mindössze, hogy a szavannai növények hogyan reagálnak a szén-dioxid szint megváltozására. Ez a tanulmány megmutatta, hogy a szavannai fák „szén-dioxid éheztek” az ipari forradalom előtt, és a növekedésük a jelenlegi koncentráció mellett erősen nő.

A tanulmány megmutatta, hogy ha lokálisan drámai változásokra is kell számítani, az átlagok egy enyhébb átmenetet fognak képezni. Ez annak köszönhető, hogy míg a növekvő koncentráció elősegíti az erdők terjedését bizonyos helyeken, az emelkedő hőmérséklet máshol a füves szavanna malmára hajtja a vizet. Ez a kiegyenlített hatás csökkenti annak az esélyét, hogy az ökoszisztémát egy drámai sokk érje. „Bár ezek az eredmények megnyugtatónak tűnhetnek, észben kell tartanunk, hogy ezek a változások rendkívül gyorsak, ha egy geológiai időskálán nézzük.” – mondta Higgins.

Ez a most felfedezett hatás tovább veszélyezteti a különleges faunát az Afrikai kontinensen. Nem elég, hogy a túllegeltetés, a fakitermelés és az ipari kukorica termesztés is drámai hatással van, az állatok élettere természetes úton is drasztikusan meg fog változni.

Forrás: http://energia.ma/kornyezet/20120709-az-afrikai-szavanna-erdosseg-lehet-mar-2100-ra/

Kép forrása: http://wattsupwiththat.com/2012/07/02/co2-is-greening-the-planet-african-savannahs-getting-a-makeover-to-forests/

TOP 5