Skip to main content

Pekingben műholdakkal készülnek az erdősítésre folyósított pénzek felhasználásának ellenőrzésére, mivel az országban elharapóztak a visszaélések. A kínai média beszámolója szerint olyanok is akadtak, akik a támogatás elnyeréséért zöldre festettek egy hegyoldalt.

Az öt műholddal az erdők gondozását is nyomon követnék, de mint Teng Naj-ping, a fővárosi erdészeti hivatal vezetője hangsúlyozta egy szakmai konferencián, a modern technikától elsősorban azt várják, hogy nyomra vezessék a hatóságokat. Így ugyanis nyomon követhető lenne, hol sikkasztják el az erdősítésekre vagy az erdők karbantartására folyósított pénzeket.

A konferencián elhangzott, hogy már eddig is voltak olyan települések, ahol a terület fásítására hivatkozva kérték a költségvetési támogatást, holott az igényük nem volt megalapozott.

Teng szerint a műholdakkal rendkívül könnyű lesz kideríteni, hogy a támogatásért folyamodók ténylegesen ültettek-e fákat, és ha igen, akkor hová.

A pekingi illetékesek már felvették a kapcsolatot egy másik hivatallal, amely az illegális földhasználatot igyekszik kiszűrni műholdak segítségével; a hivatal 2006 óta dolgozik a projekten.

A szakemberek ugyancsak konzultálni készülnek szingapúri kollégáikkal, akik minden erdőterületről pontos nyilvántartást vezetnek.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/08/21/peking_muholdakkal_figyelne_az_erdositest/

Kép forrása: http://www.tozsdeforum.hu/gazdasag/muholdakkal_csalok_ellen

TOP 5