Skip to main content

Nem mindennapi látványban lehetett része a filmesként dolgozó Chris Tangleynek, aki testközelből láthatta az ausztrál vadonban pusztító, harminc méter magas tűztornádót. Az Alice Springs környékén látható ritka jelenséget Tangleynek sikerült filmen is megörökítenie.

Mark Wysocki, New York állam vezető klímakutatója szerint a mostani jelenségre használt tűztornádó megnevezés nem igazán pontos. Wysocki személy szerint csak tűzörvényneknevezné a szél által forgatott lángoszlopokat, de mivel tudja, hogy a közönség számára ez nem igazán izgalmas, inkább tűzördögnek (fire devils) hívja őket.

A jelenség nagyon hasonlít a porördögökhöz, de míg azok a felszíni port kapják föl, addig a tűzördögök a futótüzekbe kapnak bele, és repítik fel a lángcsóvát. A tűzördög villámgyorsan kialakul, majd növekedésnek indul, és a vákuumként beszívott levegő hatására örvénylő mozgás alakul ki. Miután az örvény felszippantja a lángcsóvát, a széltölcsér átmérője csökkenni kezd, majd a forgása is felgyorsul.

Bár ritkán lehetünk szemtanúi hasonló jelenségnek, a tűzördögök valójában gyakoribbak, mint gondolnánk. A legtöbbször erdőtüzek környékén alakulnak ki, így rejtve maradnak az ember szeme elől. Mivel a tűzördögöket ritkán láthatjuk, és még kevesebbszer sikerül őket filmre venni, nem sokat tudunk az átmérőjükről és a sebességükről.

Wysocki szerint egy tűzördög harminc méter magasra is megnőhet, a sebessége pedig a 35,4 kilométeres óránkénti sebességet is elérheti; maga a jelenség átlagosan egy percig észlelhető, mielőtt kialudna a tűz.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/09/18/tuztornado_pusztitott_ausztraliaban/

Kép forrása: http://www.businessinsider.com/fire-tornadoes-in-australian-outback-2012-9

TOP 5