Skip to main content

Thaiföldet az utóbbi hetekben az eddigi legsúlyosabb áradások sújtják, mely már a fővárost övező gátakat is próbára teszi és a legmagasabb fokozatú készültséget már el is rendelték.

Az elmúlt két hónapban Thaiföld 77 tartományából 60-at árasztott el a hatalmas víztömeg, gyárakat söpört el és az ország rizsföldjeinek több mint 10%-át tette tönkre. A pénzügyminisztérium becslése szerint a katasztrófa okozta kár mintegy 3,9 milliárd dollár-ra rúg.

Az áradás mindezidáig 300 ember életét követelte és 8.2 millió emberre volt és van hatással. Néhol már akadozik az élelmiszerellátás, és a hivatalos szervek tanácsa ellenére az emberek már elkezdtek pánikszerűen élelmiszert felhalmozni otthonaikban.

(Forrás: http://newshopper.sulekha.com/thailand-floods_photo_1563754.htm)

Az áradás a termőföldek mellett az ipartelepekre is lesújtott. A thai iparszövetség az áradások okozta károkat mintegy 6,1 milliárd dollár-ra becsüli miután az ár elérte Ayutthaya ipartelepeit, ahol 143 gyár üzemel. Az iparszövetség elnöke - Sing Tangcharoenchaichana – viszont úgy gondolja, hogy ez az összeg megduplázódhat, ha az áradások tovább folytatódnak. A legnagyobb autógyárak telepeit (Honda, Toyota) söpörte el a víz Rojana, Ayutthaya és Samut Prakarn tartományokban. Ennek hatására 1%-kal csökkenhet a gazdasági növekedés az utolsó negyedben.

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint kb. 1,6 millió hektár termőföldet érint a katasztrófa. Ezek nagy része teljes mértékben használhatatlanná vált, a maradék pedig részben vált termőképtelenné. A fő termény, a rizs termelési adatai 4.3%-kal csökkenhetnek. Apichart Jongskul szerint a rizstermelés nagyot fog zuhanni, ugyanakkor a cukornád és a kukoricatermés csak kismértékben károsodott. 

Az áradások mindezzel súlyos veszélyfaktorrá váltak a gazdaság számára, melyet a Bank of Thailand soron következő nagygyűlésén is tárgyalni fognak. A bank illetékesei szerint egyébként bár a termés súlyos károkat szenvedett, az emelkedő árak némiképp kompenzálhatják majd az ebből származó kiesést.

Nem minden szakértő ért egyet a végső következmények alakulása terén, mindenesetre a farmerek már hozzáláttak a „sürgősségi betakarításhoz”.

Thaifold

(Forrás: http://www.bangkokpost.com/learning/learning-from-news/202564/economic-impact-of-widespread-flooding-on-thailand-crops)

Surin tartományban a Moon-folyó mentén jázminrizs termelők szárítják terményüket a főutakon. Nagyon sokan látva a közeledő veszélyt a korai betakarítás mellett döntöttek, így próbálva minimalizálni a veszteségeiket. 

Viszonyítási alapként jó tudni, hogy a legfőbb terményből 22,3 millió tonnát termelt a térség. Ebből 10,5 tonna volt a hántolatlan, 6 tonna az édes és 6,2 tonna az illatos rizs aránya.
 A TRMA (Thai Rizsmalom Szövetség) előrejelzése szerint a rizstermelés akár 15-20%-ot is csökkenhet, 20 millió tonna alá, míg a Rizs Exportőrök Szövetsége ettől kisebb mértékű visszaesést vár.

 Banjong Tungjitwattanakun, a TRMA elnöke elmondta, hogy kulcsfontosságú termővidékek károsodtak a középső, északi és északkeleti tartományokban, ill. több őrlő üzem is víz alá került megsemmisítve a már meglévő készleteket. A termelésre pedig végső csapást sújthat, ha az elkövetkezendő 2-3 hétben nem sikerül megállítani az ár továbbhaladását.

Összességében a mostani árvizek még a korábban katasztrofális következményekkel járó tzunami hatásait is felülmúlják. Egyesek bíznak a gyors lábra állásban azonban sokan a megkésett védelmi intézkedések miatt biztosak egy ránk váró élelmezési válság kirobbanásában.

Lucza Veronika, Biológus - Ökológus

TOP 5