Skip to main content

A visszahúzódó Nagy Korallzátony (Fotó: Phil Walter / Europress / Getty)  Ausztrália Nagy-korallzátonya 1985 óta korallborításának több mint felét elvesztette – derül ki egy hétfőn a Proceedings of the National Academy of Sciencesbhen publikált ausztrál tanulmányból.

A zsugorodást több tényező együttesen okozta: hurrikánok, a korallevő tengericsillagok, és a korallfehéredés. A mostani tanulmány az eddigi legösszetettebb, leghosszabb ideig tartó megfigyelés. Az Australian Institute of Marine Science kutatói szerint a korallzátony felülete 27 év alatt 28 százalékról 13,8 százalékra esett vissza, amely kétharmada az 1998-ban rögzített állapotnak.

A kijózanító eredmények megmutatják, hogy még a világ legjobban védett tengeri területei is ki vannak téve a természeti erőknek és az ember pusztító tevékenységének, például a klímaváltozásnak. A Nagy-korallzátony a világ legnagyobb korallrendszere, nagyjából háromezer korallfajjal, összesen 345 ezer négyzetkilométeren.

„Egyszerűen elveszítjük Ausztrália ikonikus ökoszisztémáját” – mondta Katharina E. Fabricius, a tanulmány egyik szerzője a Washington Postnak. A viharok a pusztulás 48 százalékhoz, míg a tengericsillagok 42 százalékához járultak hozzá.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/10/02/27_ev_alatt_eltunt_a_nagy-korallzatony_fele/

TOP 5