Skip to main content

A következő 18 évben 100 millió emberéletet követelhet a klímaváltozás, derül ki abból a jelentésből, melyet 20 fejlődő ország kormánya rendelt meg. A globális GDP 3,2 százaléka is az éghajlatváltozás áldozatává válhat 2030-ra.

A következő 18 évben 100 millió emberéletet követelhet a klímaváltozás, derül ki abból a jelentésből, melyet 20 fejlődő ország kormánya rendelt meg a közösen működtetett Climate Vulnerable Forum égisze alatt. A globális GDP 3,2 százaléka is az éghajlatváltozás áldozatává válhat 2030-ra.

Jelentős károkat okoz a klímaváltozás

Az ipari forradalom hajnala óta 0,8 Celsius fokkal emelkedett bolygónk légkörének hőmérséklete. A nemzetközi klímacsúcsokon kötelező érvényű egyezményt elfogadni képtelen országok az üvegházgáz-kibocsátás mérséklésének folyományaként elvileg 2 Celsius fokban szeretnék korlátozni a további felmelegedést az évszázad végére, hogy elejét vegyék az ökológiai és éghajlati folyamatok drasztikus átalakulásának.

Anyagi veszteségek

A klímaváltozás már eddig is évi 1,6 %-kal nyirbálta meg a globális bruttó összterméket, ami annyit tesz, 1200 millió dolláros termelési és kereskedelmi tevékenységtől esett el a világgazdaság minden évben. 2030-ra a veszteség a duplájára nőhet, elérve a GDP 3,2 %-át, míg az évszázad végére 10 %-os visszaesés is elképzelhető.

Ezzel szemben a konszenzus a gazdaság alacsony karbontartalmú pályára állításáról az, hogy az mindössze a globális GDP 0,5 %-ába kerülne! A téma elismert szakértője, Nicholas Stern közgazdász -aki 2006-ban nagy hatású jelentést adott ki a klímaváltozás gazdasági vonatkozásairól- 2 %-ot emleget a megváltozott időjárási viszonyokhoz történő adaptáció, alkalmazkodás áraként. A legrosszabb szcenárió értelmében szerinte az egy főre jutó fogyasztás 20 %-a is rámehet a károk elhárítására és az alkalmazkodásra, ha a klímavédelmi politikát nem érvényesítik a kormányok időben.

Csak a halállományot és a mezőgazdaságot fenyegető veszteség eléri az évi 500 millárd dollárt, erősítette meg az Oxfam igazgatója, Jeremy Hobbs a Reutersnek.

Áldozatok

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás, a melegedő óceánokból nagyobb intenzitásra szert tevő hurrikánok, a nyári futótüzek, az árvizek és aszályok pusztítása miatt emberek megélhetése és végső soron élete (lesz) a kockázatok tárgya, derül ki a DARA jelentéséből.

A hatástanulmány 184 országban vizsgálta az éghajlatváltozás várható befolyását az emberek életére és a nemzetgazdaságok működésére. Néhány fontosabb megállapítás a jelentésből:

  • Évente 5 millió halált okoz az üvegházgáz-kibocsátás, az éhezés és a gazdaságok „karbonintenzitásának”, vagyis légszennyezésének számlájára írható betegségek.
  • Ez a ráta 2030-ban évi 6 millió halálesetet okoz majd.
  • A halálesetek 90 %-a a szegény országokban történik.

 

A jelentés tulajdonképpen segélykiáltás az iparilag fejletlen országok részéről, hiszen ezek lakossága van a leginkább kitéve a klímaváltozás negatív hatásainak. Következésképp a gazdasági veszteség is náluk lesz a legnagyobb: 2030-ra akár GDP-jük 11 %-ának is búcsút mondhatnak, India össztermékének legalább 5 %-a bánja majd. Az Egyesült Államok vagy Kína viszont valószínűleg ”csak” 2,1 %-os visszaesést fog elszenvedni.

Forrás: http://www.piacesprofit.hu/klimablog/klimavaltozas-100-millio-halott-jelentos-gazdasagi-karok/

TOP 5