Skip to main content

A Colorado folyó vizével kezdték el a Grand Canyon elárasztását hétfőn, ez az első lépés egy hosszú folyamatban, amelynek célja a folyópart régi képének visszanyerése. Ken Salazar amerikai belügyminiszter nyitotta meg a Glen Canyon gát zsilipeit, melyeken keresztül másodpercenként 1189 köbméter (ez a csúcsot jelenti) víz zúdul a folyóba. A tervek szerint hat napig folyatják a vizet.

A zsilipek mostani megnyitása csak egy lépés a sok közül, amiket 2020-ig terveznek. Ha elegendő vizet sikerül a folyóba juttatni, akkor helyreállhat a Colorado folyó természetes környezete, visszatelepíthetik a halakat és a többi őshonos élőlényt.

A Glen Canyon gát 1966-os megnyitója előtt a folyópart tele volt homokos partokkal, ezek népszerűek voltak a vadvízi evezősők és a turisták körében. Most azonban ezek a homokpadok eltűntek, a halak kipusztultak, helyükre nem őshonos élőlények kerültek a folyó vizébe. A nemzeti park illetékesei attól is tartanak, hogy a környezet eróziója miatt számos történelmi és régészeti emlék is elpusztul.

A gát nemcsak a vizet fogta meg, hanem a folyó által vízbe mosott hordalék 95 százalékát is, a homokpadok például emiatt tűntek el, nem volt utánpótlásuk. Becslések szerint több mint ötszázmillió tonna hordalék halmozódott fel a gát mögött.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/11/22/elarasztjak_a_grand_canyont/

TOP 5