Skip to main content

Manhattan a jövőben?60 százalékkal gyorsabb a valóságban a tengerszint emelkedése, mint azt a kutatók számítógépes modelljei eddig jósolták, derült ki 18 év műholdas méréseinek elemzéséből. Az Environmental Research Letters tudományos szaklapban közölt elemzés szerint 1993 óta évi 3,2 milliméterrel nő a világtengerek vízszintje, míg az ENSZ megbízásából készült jelentések ezt csak két milliméterre becsülték.

Az amerikai kutatók szerint ez már rövid távon is nagyon rossz hír az USA olyan, sűrűn lakott tengerparti területei számára, mint New York, Los Angeles, a San Francisco-i öböl környéke, vagy Florida nagy része.

A klímaváltozás kutatói eddig az évszázad végére egy méteres tengerszint-emelkedést jeleztek előre, a mostani mérési adatok alapján lehet hogy ezt is komolyan módosítani kell. 

A kutatók szerint a tengerszint emelkedése nem közvetlenül lesz hatással a parton élőkre, hanem az olyan katasztrófahelyzeteket súlyosbítja majd, mint a Sandy szupervihar pusztítása volt, illetve gyakoribbak lesznek a partmenti árvizek is.

A jelentés 285 olyan várost sorol fel az USA-ban, ami kevesebb mint egy méterrel fekszik a dagály jelenlegi szintje alatt. Az itt lakó több tízmillió ember már a közeli jövőben veszélyben lehet. A legkockázatosabbnak San Diegóban, Los Angelesben, a floridai Jacksonville-ben, és a georgiai Savannah-ban látják a helyzetet. A klímakutatók szerint az elmúlt húsz évben az árvizek kockázata a duplájára nőtt az USA atlanti, és csendes-óceáni partszakaszain.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/12/01/veszelyben_amerika_tengerparti_varosai/

TOP 5