Skip to main content

Klímaváltozás: kinek higgyünk? Még 2005-ben jelent meg egy kutatás a Science tudományos folyóiratban, ami minden olyan tudományos vizsgálatot összesített, ami a kílmaváltozásról szólt, az 1993-tól 2003-ig tartó időszakot figyelembe véve. A vizsgálat végén több kutató is egyetértett abban, hogy valóban klímaváltozás van folyamatban.

Hasonló projektre vállalkozott most James Lawrence Powell is, aki összefogóan vizsgálja meg a 2003 óta kiadott anyagokat. Powell a kutatásában többek között arra volt kíváncsi, hogy változott-e 2003 óta azon kutatók száma, akik a klímaváltozást igaznak tartják.

Powell szerint most sincs változás: összesen 13,950 munkát vetett össze egymással, és ezek közül csupán 24, vagyis 0,17 százalék azon kutatók száma, akik nem ismerték el, hogy tényleg klímaváltozás van folyamatban.

Ez az eredmény nagyon fontos, mert igazolja azt, hogy az embereknek igenis közük van a klímaváltozáshoz. A kutatásáról egy kördiagramot is készített Powell, amelyen egyértelműen látszik, hogy a kutatók többsége egy állásponton van.

Powell azt is megállapította, hogy ha azon 24 kutatás egyikében is, amelyek tagadták a klímaváltozást, lenne legalább egy olyan személy, amely alá tudja támasztani azt, hogy az embereknek nincs közük a jelenséghez, valószínűleg olyan munka lenne, amelyet nagyon sokat idéznének a klímakutatók.

Azonban nem ez a helyzet, sőt, Powell tapasztalatai alapján a klímaváltozást tagadó 24 munkát sokkal kevesebbszer idézték, mint a klímaváltozást igazoló maradék 13,950-et. Reméljük, hogy Powell kutatása talán most a szkeptikusokat is jobb belátásra bírja. (JamasPowell.org)

Forrás: http://ebrand.hu/zold/klimavaltozas-erdekes-vizsgalattal-igazoltak/3846

TOP 5