Skip to main content

A NASA New York-i Goddard Institute for Space Studies intézete látványos videóval illusztrálta legutóbbi riasztó klímaváltozási jelentését. Az adatok szerint a mérések kezdete, vagyis 1885 óta regisztrált tíz legmelegebb év mind 1998 óta telt el, 2012 pedig az elmúlt évszázad kilencedik legmelegebb éve volt világszerte.

Az amerikai űrhivatal szakemberei által összeállított videó 1950 óta mutatja a Föld egyes tájain az átlaghőmérséklet változását, 62 évet 13 másodpercbe sűrítve.

A hideg kék színek az adott évben alacsonyabb átlaghőmérsékletet mutatnak a kiindulási alapnak vett, 1950 és 1980 közti átlagnál, a sárga és vörös színek pedig annál melegebbet.

A videó itt tekinthető meg: http://index.hu/tudomany/2013/01/23/fel_evszazad_klimavaltozasa_13_masodpercben/

Az animáción jól látszik egy nagy vörös fellobbanás a Déli-sarkvidéken az ötvenes években, majd a hetvenes évek végéig nagyjából egyenletesen hullámzanak a hideg és meleg színek.

Ezután az üvegházhatású gázok elterjedésével párhuzamosan sárgába borul szinte az egész térkép, és 2012-re csak a Csendes-óceán déli részén marad egy kisebb sötétkék, és a közepén egy nagyobb világoskék folt, ezen kívül csak a sárga és a vörös árnyalatai látszanak.

Az északi területeken a leglátványosabb a meleg előretörése, Kanada, Grönland és Szibéria mélyvörös, de a Szahara, Nyugat-Ázsia és az amazóniai őserdő felett is vészjósló piros foltok uralkodnak.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2013/01/23/fel_evszazad_klimavaltozasa_13_masodpercben/

Kép forrása: http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012-temps.html

TOP 5