Skip to main content

Már novemberben nyilvánosságra hozták az ENSZ “Synthesis Report” című jelentését, még a hivatalos megjelenés előtt. Eszerint nagyon nagy bajban vagyunk. Miről is szól a jelentés konkrétan?

1. Szinte semmilyen értékelhető erőfeszítést sem tettünk a klímaváltozás ellen

1970 és 2010 között folyamatosan emelkedett az üvegházhatást kiváltó anyagok kibocsájtása. 2000 és 2010 között, amikor már bőven lehetett tudni, hogy baj van, még jobban, mint korábban. Az egyes helyi kísérletek a kibocsájtás visszafogására nem voltak eredményesek. Az emberiség még soha annyi káros, üvegházhatást kelőt anyagot nem juttatott a levegőbe, mint ma. A klímaváltozás megtörtént, és káros hatással van az emberekre és környezetünkre.

2. Szinte lehetetlen lesz a globális felmelegedést a kialkudott 3,6 Farenheit (2 Celsius) fok alatt tartani

Ez a felmelegedés kritikus szintje. Ha nem változik semmi, akkor 20-30 év alatt elérjük. Ha el akarjuk kerülni, akkor az évszázad hátralévő részében kevesebb káros anyagot kellene kibocsájtani, mint az előző 250 évben összesen. 40-70 százalékkal kevesebbet, mint ma.

3. Az évszázad közepére nyaranta eltűnik a jég a Jeges-tengeren

Összességében akár 7 méterrel is emelkedhet a tengerek és óceánok vízszintje, ha tovább olvad a jégtakaró.

4. Az évszázad végére a tengerek és óceánok partján élő emberek 70 százalékát fogja érinteni a vízszint emelkedése

A világ teljes lakosságának fele egy ilyen partszakasztól legfeljebb 60 kilométerre él. A nagyvárosok háromnegyede található ilyen területen.

5. Még ha most le is állna a szennyezés, a károk valószínűleg már visszafordíthatatlanok

Még ha holnaptól teljesen le is állna a szennyezés a már kikerül káros anyagok a légkörben és a vizekben maradnának még évszázadokig. Ha nem térünk le a jelenlegi pályáról, akkor az évszázad végére 7.2 Farenheit (4 Celsius) fokkal lesz melegebb, mint az ipari forradalmat megelőző időszakban. Ez állatfajok tömeges kipusztulásához, az élelmiszerellátás bizonytalanná váláshoz vezet, és alapjaiban változtatja majd meg az emberi lét kereteit a földön.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Forrás

Kép

TOP 5