Sokkal komolyabb mértékben melegedett fel a Föld az 1970-es évek óta, mint ahogy azt eddig véltük – derült ki a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium munkatársai által elvégzett vizsgálatból. A tudósok összehasonlították a közvetlen méréseket, a műholdas adatokat és a klímamodelleket, és az jött ki, hogy a déli féltekén lévő óceánok kétszer több hőt nyeltek el, mint amennyivel eddig számoltak.

Az északi féltekén 1970 és 2003 között elvégzett mérések rendben vannak, állapította meg Wenju Cai, az ausztrál CSIRO munkatársa. Ebben az időszakban ugyanis a gazdag északi országok kutatási projektjei, valamint az északi útvonalakat bejáró teherhajók igen alaposan vizsgálták a helyzetet, miközben délen nagyon kevés közvetlen mérést végeztek el. Csak az ezredforduló után változott a helyzet, és kezdtek pontosabb adatokat gyűjteni, miután beüzemelték az Argo elnevezésű óceáni mérőhálózatot.

A kutatók úgy vélik, a déli féltekén a vizsgált időszakban kétszer nagyobb lehetett a felmelegedés mértéke, mint amire a közvetlen mérések alapján következtetni lehet. Ez azt jelenti, hogy összességében a világ óceánjai 24-58 százalékkal több energiát nyeltek el, mint ami az eddigi becslésekben szerepelt.

Paul Durack, a Lawrence Livermore kutatócsoportjának vezetője megjegyezte, hogy eddig is általános egyetértés volt azzal kapcsolatban, hogy a déli félteke óceánjainak felmelegedését elmérték. Az általuk elvégzett kutatás elsőként próbálja számszerűsíteni a hiba méretét, minden olyan információt felhasználva, ami ezzel kapcsolatban elérhető.  

Forrás

Fotó: Joe Raedle

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu