Skip to main content

 

A klímaváltozás az elmúlt ötven év minden előrelépését eltörölheti, ezért sürgősen tenni kell a földi klíma további felmelegedése ellen – állapította meg az egyik legnevesebb orvosi tudományos szaklap, a Lancet által felállított egészségügyi és klímaváltozási bizottság.

Az orvosok szerint a felmelegedés

katasztrofális kockázatokkal jár a közegészségre nézve, a járványok növekvő gyakorisága, a levegőszennyezés és az élelmiszertermelés bizonytalanná válása miatt.

A tavalyi év volt az eddigi legforróbb, és az elmúlt 130 évben 0,85 százalékkal nőtt a világ átlaghőmérséklete. A tudósok korábban megállapították, hogy a drámai következmények elkerülése érdekében meg kell akadályozni, hogy több mint két fokkal nőjön a globális átlag.

hirdetés

A szélsőségessé váló időjárás gyakoribb hőhullámokat jelent, ami az idősebbek életét veszélyezteti, de az elviselhetetlen klímában a fiatalabbak körében is gyakoribbá válnak a mentális betegségek, a stressz és depresszió.

A vízkészletek fogyása és az élelmiszertermelés bizonytalansága táplálkozási problémákhoz vezetnek, és a déli országokban elterjedt kórokozók egyre északabbra nyomulnak.

Nem nehéz kapcsolatot találni a magyar aktuálpolitikával: a felmelegedés miatt a déli országokban egyre elviselhetetlenebb lesz az élet, azért még többen fognak a mérsékelt éghajlatú országok, köztük hazánk felé menekülni.

Az orvosi bizottság szerint létfontosságú, hogy nemzetközi összefogással csökkentsük a fosszilis üzemanyagok használatát, ezzel visszafogjuk a légszennyezést, és ne rontsuk, hanem még inkább javítsuk az emberek egészségi állapotát. A tudósok egy független nemzetközi csoport felállítását kezdeményezik, amely kimondottan a kílmaváltozás várható egészségügyi hatásait vizsgálná, és kétévente jelentést tenne tenne a változásokról.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5