Skip to main content

 

Mi lesz a világgal, ha már a nyelvészek is bele akarnak szólni a globális felmelegedés kérdésébe?

Ezúttal jól tették, hogy beavatkoztak, ugyanis arra jöttek rá, hogy a Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) egyre nehezebben olvasható jelentéseket ad ki. A klímaszakértők a legutóbbi, ötödik kiadványukkal érték el a mélypontot.

hirdetés

A nyelvészek a Flesch Reading Ease nevű tesztet futtatták le a jelentéseken. Ebben a mondatok hossza és a szavak összetettsége alapján állapítják meg, hogy mennyire nehéz a vizsgált szöveget olvasni. Az elemzésből az jött ki, hogy az IPCC hármas számú munkacsoportja fogalmaz a legrosszabbul. Ők arra fókuszálnak, hogy mit lehetne tenni a klímaváltozás elkerülése érdekében, miként tudnánk csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. 

Ez sokkal súlyosabb probléma, mint amilyennek első olvasatra látszik.

Egyszerű fogalmazási hibák miatt kell majd elnapolni a világ megmentését.

Gondoljunk csak bele, hogy ezeket a jelentéseket kell elolvasniuk a politikusoknak is, akik a klímaváltozás elleni harcot a döntéseikkel támogatni tudják. Ha csak haloványan kapiskálják, hogy mi lehet a megoldás, akkor nem biztos, hogy a megfelelő gombot nyomják meg, amikor változtatásokról kell szavazni. 

Ralf Barkemeyer, a vizsgálat vezetője megnézte Albert Einstein és Stephen Hawking néhány írását is, és azok sokkal jobban szerepeltek a teszten, mint az IPCC. Az már kevésbé meglepő, hogy a bulvárlapokban és a minőségi újságokban is sokkal olvashatóbban számoltak be a klímaváltozás fejleményeiről. Más kérdés, hogy a médiában sokkal több érzelmet tartalmaznak a beszámolók, és egyre pesszimistább hangvételűek a cikkek.

Mekkora a baj?

Michael Oppenheimer klímakutató a Princeton Egyetemtől úgy véli, hogy ezeknek a beszámolóknak nem a széles közönséghez kell szólniuk, és bőven elég, hogy a politikusok megértik a tartalmát. Legalábbis azok, akik részt vesznek a dokumentum létrehozásában - teszik hozzá a kritikusok. A többiek nem biztos, hogy ugyanolyan nagy szakértelemmel rendelkeznek, mint akik ott ülnek a szobában az IPCC-jelentések megírásakor.

Barkemeyer szerint semmit sem változtat a jelentések pontosságán, hitelességén, ha a tudósok érthetően fogalmazzák meg a gondolataikat. Az IPCC is fontolóra vette, hogy javaslatot tesz arra, hogy tudományos szerzők és grafikusok javítsák a jelentések minőségét. Bár ezt Oppenheimer és Barkemeyer is támogatja, a nyelvész szerint hasznosabb lenne a vezető szerzőket beíratni egy kommunikációs tréningre, mert minél többen vesznek részt az alkotásban, annál nehezebb egyezségre jutni a szöveg végső formájával kapcsolatban.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás 

Kép: Turisták sétálnak a Solheimajokull gleccseren, ami az elmúlt években egy kilométert húzódott vissza a felmelegedés következtében., Fotó: Thibault Camus / AFP

TOP 5