Skip to main content

 

A látszólag ártalmatlan hétköznapi tevékenységek hosszú listája is hozzájárul a szén-dioxid és más klímaváltozást előidéző üvegházhatású gázok kibocsátásának növeléséhez.

Az autóvezetésnek vagy a világítás felgyújtásának egyértelműen jelentős az ökológiai lábnyoma vagy „szénlábnyoma”. Kevésbé nyilvánvaló azonban az a kár, amit egy egyszerű elektronikus szöveges üzenet elküldése vagy egy üveg ásványvíz kinyitása okoz.

hirdetés

A számítások szerint még egy nyúlfarknyi e-mail elküldése is 4 gramm szén-dioxid-ekvivalens (gCO2e) mennyiségű üvegházhatású gázzal járul hozzá az atmoszféra szennyezéséhez. A jobb összehasonlítás kedvéért

napi 65 e-mail elküldése egy kilométeres autózásnak megfelelő szennyezéssel jár,

olvasható a Phys.org ismeretterjesztő honlapon.

A bűnösök

A bűnösök azok az üvegházhatású gázok, amelyek a számítógép, a szerver és a router működése folyamán felszabadulnak, de hozzászámítandó még az ezek gyártása során kibocsátott káros gázok is.

Ha egy nagyobb mellékletet is csatolunk az e-mailhez, akkor az 50 gCO2e gázkibocsátással jár. Öt ilyen üzenet küldése megfelel 120 grammnyi szén elégetésének.

Az LCD tévé környezetkímélőbb

A műanyag bevásárlószatyrok szénlábnyoma 10 gCO2e, de a papírzacskóké még magasabb: 40 gCO2e.

A boltban vásárolt palackozott víznek majdnem 1150-szer akkora a kibocsátása, mint ha a palackot csapvízzel töltenénk meg. Egy 500 milliliteres palack 160 gCO2e-ért felelős, míg ugyanennyi csapvíz csak 0,14 gCO2e-ért.

Egy nagy cappuccino készítésével 235 gCO2e-vel járulunk hozzá az ökológiai lábnyomhoz, egy tea készítése 21 gCO2e.

A szórakozás is növeli az ökolábnyomunkat.

Minél nagyobb a tévénk, annál nagyobb az üvegházhatású gázkibocsátása.

Egy 61 centiméteres plazmatévé két órás nézése 440 gCO2e juttat a levegőbe, nagyjából annyit, mint 1,6 kilométeres autózás. Az LCD tévé sokkal környezetkímélőbb. Egy 81 centiméteres LCD tévé két órás nézése csupán 160 gCO2e-vel növeli a légszennyezést.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: pixabay

TOP 5